Gruppen-3a-328x120

SD vill porta störande individer från biblioteket

SD vill porta störande individer från biblioteket

SD föreslår att den som stör ska portas från biblioteket. Fler vakter är en av de åtgärder som hittills satts in för att få lugnet tillbaka på biblioteket i Hässleholm. Här samtalar en väktare och en ordningsvakt med några ungdomar som stört ordningen. Foto: Lotta Persson (ungdomarna har maskerats i bildbehandlingen)

– Undersök de lagliga möjligheterna att portförbjuda störande individer, föreslår Sverigedemokraterna Hanna Nilsson och Sven Lundh i en motion till kommunfullmäktige.

De vill också se trygghetskameror i hela biblioteket och ett inpasseringssystem där legitimation eller bibliotekskort krävs för att “återupprätta biblioteksfriden”.

Kommunalrådet Hanna Nilsson (SD). Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Anledningen till motionen är den stökiga situationen på Hässleholms stadsbibliotek. SD konstaterar att trenden med stök och bråk på bibliotek spritt sig från storstäderna till mindre städer.

Problemen med ungdomsgäng och andra som är högljudda, bråkiga, hotfulla och drogpåverkade och trakasserar personalen har ökat under hösten.

– Personalen vittnar om ständiga konfrontationer och den psykiska pressen är stor, skriver SD.

Bibliotekschef Anette Mjöberg beslöt av arbetsmiljöskäl att stänga tidigare varje fredag i november. Kommunen har satt in vakter varje dag efter klockan 15 och även fritidsledare från Markan har placerats på biblioteket. Vid flera tillfällen har polis kallats till biblioteket.

– Sverigedemokraterna är kritiska till utvecklingen och att så lite gjorts för att stötta personalen. Vi vill öka eller göra närvaron av väktare permanent, montera in fler trygghetskameror, portförbjuda individer som ej kan bete sig samt eventuellt införa någon form av passersystem där legitimation krävs, skriver Hanna Nilsson och Sven Lundh.

De avslutar med att betona att de tycker att trivsel och ordning är ett överordnat mål och att de är beredda att agera därefter.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se