logga-ligg-tjock

Hemlösa i Hässleholm snart utan lokal

Hemlösa i Hässleholm snart utan lokal

Frukostserveringen till hemlösa och andra behövande som Föreningen Hemlösa i Hässleholm anordnar på helgerna blir snart utan lokal igen. Efter drygt två år i Globenhuset på Södra Sandgatan har ägaren IOGT-NTO:s nu meddelat att lokalen måste användas till egen verksamhet.

Ingela Hansson, ordförande i Hemlösa i Hässleholm hoppas att någon ska kunna hjälpa till med en ny lokal. Foto: Berit Önell

Ingela Hansson, ordförande i Hemlösa i Hässleholm, är bekymrad, men hoppas att någon ska upplåta en lämplig lokal, centralt i Hässleholm och gärna lite större än den nuvarande.

– Vi hade behövt motsvarande en lägenhet på två rum och kök. Den lokal vi har idag är liten, som en etta med kokvrå, säger hon.

Hon är besviken, men ändå tacksam att IOGT öppnade dörrarna för de hemlösa förra gången de tvingades byta lokal, då för att kyrkan behövde de dåvarande lokalerna för egen verksamhet.

– Det känns som att det alltid är våra hemlösa som ska flytta på sig, säger hon.

Hon berättar att föreningen tidigare har skrivit till olika hyresvärdar eftersom det varit lite trångt hos IOGT, men alla har nekat.

Föreningen har lagt ut information på sin Facebooksida och hoppas att någon som kan erbjuda en lokal ska höra av sig. Kommunen hoppas hon inte mycket på.

– Kommunen vet om det, säger hon.

Flytten blir troligen under våren.

– Vi har inte fått något datum, men vi har betalt hyran till och med mars, berättar Ingela Hansson.

Förutom en lokal behöver föreningen hjälp av sponsorer för att klara hyran.

Upp till 15 personer brukar komma för att äta frukost. De som behöver kan då även få hjälp med varma kläder med mera.

Hemlösa i Hässleholm finns också i en julstuga på Stortorget i Hässleholm under helgerna fram till jul. Där turas medlemmarna om att sälja lotter till förmån för verksamheten.

Hemlösa i Hässleholm säljer lotter i julstugan på Stortorget varje helg fram till jul. Den gångna helgen var det Ingrid Svensson, till vänster, och Aja Pettersson som var på plats. Foto: Berit Önell

IOGT-NTO planerar att utveckla ungdomsverksamheten i Globenhuset och har beviljats 1 350 000 kronor i bidrag från Boverkets samlingslokaldelegation. Totalt delades i år 17,6 miljoner kronor ut till 17 olika föreningsprojekt.

Läs mer om Hemlösa i Hässleholm på föreningens Facebooksida: https://www.facebook.com/groups/282776445217919/

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se