Gruppen-3a-328x120

Vad är meningen med julen?

Vad är meningen med julen?

Urban Önell

Vad är meningen med livet, universum och allting? Författaren Douglas Adams låter en datamaskin leverera ett svar på frågan, i romanen Liftarens guide till galaxen. Svaret på den existensiella frågan var kort och gott 42. Någon som blev klokare av det?

Den sista shoppingrundan inför julhelgen är avslutad. Medan jag valsade runt på varuhuset funderade jag: Varför gör jag det här? Vad är det för mening med julen?

Har inte våra jultraditioner övergått i slentrian och förvanskats? Det ursprungliga syftet var ju att fira Kristi födelse.

Dagarna före jul är det dock inte mycket som påminner om julens centrala tema. Födelsedagsbarnet självt kommer för det mesta i skymundan. Varför har det blivit så?

I stället verkar julen handla mest om att hjulen ska snurra. Jag överöses av reklam i brevlådan som uppmanar mig att handla. Lite tillspetsat: En sann julfirare behöver ett sprängfyllt kylskåp laddat inför helgen. Dessutom ska det till varje pris vara överfullt med klappar under granen.

Jag och mina arbetskamrater inom hemtjänsten jobbar på även när det är jul. Vi vet att många äldre ser fram emot att umgås med nära och kära, även om det bara handlar om några timmar på julafton. När det av olika anledningar inte blir så, har vi i hemtjänsten kanske en ännu viktigare uppgift än när det är vardag.

Vanlig medmänsklighet betyder mycket. En vänlig blick eller några uppmuntrande ord kan göra stor skillnad. Det gäller för övrigt alla dagar under året.

Samtidigt får vi inte glömma bort att det kan uppstå situationer där det är en medmänsklig plikt att säga ifrån. Om allt vi människor gör mot varandra vore gott hade vi aldrig behövt sätta ner foten och fräsa ifrån. Ingen får ägna sig åt att trampa på den svage, utnyttja barn, försumma sjuka och gamla. När så sker kommer vi inte långt med enbart vänlighet. Då måste vi höja vår röst för att åstadkomma nödvändiga förändringar, också det gör vi för medmänniskans skull.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

En god och meningsfull jul önskar jag er alla!

Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se