torsjö live vers2

Moskéledare inför rätta för terror mot sin familj

Moskéledare inför rätta för terror mot sin familj

Elva dagar är avsatta för rättegången i Hässleholms tingsrätt. Foto: Berit Önell

En man med en ledande roll i en moské i Hässleholm står inför rätta för att ha misshandlat, hotat och stängt in sin fru och sina barn under många år. Förundersökningen och familjemedlemmarnas berättelser i den pågående rättegången vittnar om ett skräckvälde med syfte att förhindra beblandning med det svenska samhället. Döttrarna tvingades med våld och dödshot att bära slöja och långa kjolar och fick inte bli vänner med svenska flickor för att inte bli “horor” som de. Den äldsta dottern var dessutom tvungen att spela handikappad för att föräldrarna skulle få lön som hennes assistenter. Till slut fick hon nog. Mamman och de sju barnen lever nu på hemlig ort. Mannen nekar till alla anklagelser.

Elva dagar är bokade för rättegången i Hässleholms tingsrätt. Under de första dagarna måste alla åhörare gå igenom en säkerhetskontroll. Fyra extra vakter är på plats de tre första dagarna, den fjärde är de borta. Allt är lugnt.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

– Det kom inte så många åhörare. Det fanns en oro för för att det skulle kunna bli två grupperingar, en som var för honom och en som var emot, och att de skulle krocka här. Han har ju varit ledande i en förening, förklarar en vaktmästare.

Säkerhetskontrollen i tingsrätten sattes upp på grund av oro för att det skulle bli många åhörare och eventuellt två grupper som kunde krocka. Men så blev det inte. Foto: Berit Önell

Mannen, som är i 60-årsåldern, har suttit häktad i nästan fyra månader, sedan den 20 september. Han greps efter att barnen kommit överens om att en morgon låtsas gå till skolan, som var det enda ställe de fick gå till på egen hand, och istället gå till socialkontoret för att anmäla honom. Mamman anslöt och bor sedan dess i ett skyddat boende tillsammans med barnen. Mamman och de fyra äldsta barnen, som medverkar i rättegången, säger alla att de är övertygade om att mannen skulle kunna sätta sina dödshot i verket. Inspelade förhör med en pojke som är under 15 år spelas upp i rättssalen, övriga är med via videolänk.

Åtalet gäller grov kvinnofridskränkning mot hustrun och grov fridskränkning mot de fyra barnen. Den 14 sidor långa stämningsansökan innefattar många fall av misshandel, olaga hot och olaga tvång mot familjemedlemmarna under tiden 1 januari 2015 – 17 september 2019.

Olaga tvång innebär för mamman och två av döttrarna att mannen genom misshandel, dödshot eller underförstått hot om våld tvingat dem att stanna hemma och inomhus, inte ha kontakt med andra och att klä sig på det sätt han ansåg var lämpligt, inklusive slöja. För den äldsta dottern ingår även att hon tvingats uppträda som om hon var handikappad när hon befann sig utanför hemmet. Själva bedrägeriet ingår inte i åtalet utan polis och åklagare tittar på det separat, för den tid det inte är preskriberat. Enligt åklagaren Malin Pålsson skulle det inte påverka straffet för mannen om han blir dömd för övriga brott.

Tvingades till moskén

Sonen har fått röra sig mer ute och bland annat följa med pappan för att handla. Brotten är misshandel, olaga hot och ofredande i form av att pappan spottat honom i ansiktet på Ica Maxi i Hässleholm. Åtalet gäller inte olaga tvång, men han berättar i förhör att han har tvingats till moskén. Pappan har sagt till honom att imamen inte får veta något. Pojken har också blivit slagen och hotad för att han protesterat mot hur hans systrar blivit behandlade.

Familjen kom till Sverige från Irak 2006. I hemlandet brännskadades den äldsta flickan svårt. Enligt åtalet har hon tvingats att låtsas ha allvarliga funktionshinder för att familjen skulle få assistansersättning. Hon har bland annat gått med rollator i skolan och hindrats att leka ute, trots att hon egentligen varit fullt rörlig.

När hon inte ville spela med längre verkar pappans våld till stor del ha riktats just mot henne. Mamman och flera av syskonen berättar att de blev vittne till hur han i december 2016 slog och knuffade henne tills hon kräktes och blödde från både mun och öron.

– Jag trodde att hon skulle dö, säger den 16-åriga systern.

Därefter blev storasystern sängliggande i ett par veckor och kunde inte ta sig ens till toaletten utan hjälp. Den brännskadade huden smärtade så att hon inte kunde klä sig. Att ringa efter ambulans kom inte på fråga. Övriga i familjen förbjöds under dödshot att berätta något om det som hänt. Dagen efter misshandeln kontaktade flickan Försäkringskassan och berättade att hon inte behövde någon assistans längre. Ersättningen drogs omedelbart in.

Pappan anklagade sin äldsta dotter för att ha “förgiftat” sina syskons hjärnor så att de obstruerade mot honom. Hon försökte undvika honom och flyttade ner till ett rum i källaren där hon skaffade lås till dörren för att få vara ifred. Dit flydde också syskonen alltmer och där pratade de svenska och engelska för att pappan inte skulle förstå om han hörde dem.

Skulle giftas bort i Irak

Äldsta systern berättar att det var ett svårt beslut att söka hjälp. Det som gjorde att de tog mod till sig var att hon hörde pappans telefonsamtal.

– Vi skulle troligen åka till Irak och aldrig komma tillbaka. Vi skulle giftas bort allihop. Så fort vi hade kommit över gränsen skulle det inte finnas någon utväg, så vi måste agera nu, förklarar hon.

De två systrar som är närmast i ålder, 15 och 16 år gamla, har under videoförhören svårt att berätta om vad de utsatts för och brister ofta i gråt. Rättegången pausas därför flera gånger. En av flickorna bryter ihop fullständigt när hon på tisdagseftermiddagen ser sin pappa i kameran från rättssalen och förhandlingen får avbrytas för dagen.

Sa att kvinnor utan slöja var horor

De har båda protesterat mot slöjan som de tvingades börja använda i tolvårsåldern. När de var yngre hade de lite större frihet och de uppfattade pappan som snäll. Men så länge de minns har han sagt att kvinnor utan slöja var horor.

– Sådana vill ni väl inte vara?

15-åringen berättar att hon sa nej när pappan plötsligt en dag sa att det var dags för slöja.

– Han blev arg och började skrika och slå mig. Han slog tills jag låg på golvet och då sparkade han mig, berättar hon och börjar gråta.

Efter en kort paus fortsatte hon.

– Han frågade om jag ville bli en svensk flicka. Vill du bli en hora? Du förstör min heder, sa han.

Systrarna fick bara ha mörka kläder, långärmade tröjor och långa kjolar.

– Det var pappa som köpte kläder åt oss. Jag fick inte ha färger eller glitter som jag tyckte om. Jag kände mig väldigt ledsen för det, säger 16-åringen.

De fick inte gå ut i trädgården utan den godkända klädseln. De fick inte heller använda smink eller smycken, inte delta i aktiviteter på fritiden, inte ens läxhjälp efter skoltid eller utflykter som skolan anordnade. De fick inte vara med på gymnastiklektioner för att de inte skulle duscha tillsammans med andra.

Fick inte bli vän med svenskar

Flickorna fick inte bli vänner med svenska ungdomar. Pojkar fick de inte ens prata med.

– En vän måste klä sig som jag och pappa måste vara säker på att föräldrarna har samma synsätt som han, förklarar 16-åringen.

Hon berättar att hon blev slagen i bilen på väg hem från skolan för att hon fått en kram av en flicka i skolan när de sa hejdå.

– Han skrek att jag inte fick röra någon. Han höll ratten med ena handen och slog med den andra, berättar hon.

Heder och skam

Pappan pratade ofta om sin heder och att barnen drog skam över familjen och släkten om de inte följde hans påbud.

– När lillasysters kjol inte täckte skorna sa han att han kommer att stycka henne, berättar 16-åringen.

De berättar om dagliga hot och misshandel flera gånger i månaden, ibland för småsaker som att någon av dem glömmer att släcka en lampa. Oftast har han slagit med öppen hand, ibland med knytnävarna. Enligt åtalet blev äldsta systern blev vid ett tillfälle knivskuren i handen av pappan.

– Han bara skrattade som en galning, berättar den 15-åriga systern.

Den 16-åriga flickan berättar om stryptag om halsen. Både hon och brodern har blivit slagna med ett spetsigt kebabspett i metall, något som 15-åringen också blev vittne till.

Två av barnen blev enligt åtalet slagna med ett kebabspett. Foto ur förundersökningen.

– Det gjorde väldigt, väldigt ont. Jag kan fortfarande känna det när jag tänker på det, säger 16-åringen.

Sommaren 2018 köpte den äldsta systern en studsmatta till sina småsyskon, något som pappan hade sagt nej till. När han fick veta det blev han mycket arg och slog och hotade dem.

Mamman misshandlades en gång med sparkar i ryggen så att hon fick missfall. Hon fick inte börja lära sig svenska på SFI förrän 2018 då hon varit tolv år i Sverige och då för att det var ett villkor för att få bidrag när assistansersättningen dragits in.

Både mamman och barnen säger att pappans våld blev värre under det sista året i villan i Hässleholm. De har alla mått mycket dåligt, haft sömnsvårigheter och drömt mardrömmar. Skolan gick inte så bra eftersom barnen hade svårt att koncentrera sig på grund av det som hände hemma.

– Jag var alltid väldigt stressad och hade ångest, berättar 16-åringen.

– Jag hade ingen personlighet under hela min uppväxt. Allt jag gjorde var kontrollerat av honom, säger 15-åringen.

Barnen känner nu oro för att pappan eller andra släktingar ska söka upp dem för att återupprätta sin heder. Socialtjänsten beskriver i ett intyg en mycket allvarlig och konkret hotbild mot frun och barnen efter anmälan den 17 september.

Mannen hävdar att allt i åtalet är påhitt och att familjemedlemmarna har konspirerat mot honom under den äldsta dotterns ledning. Han kommer att få utveckla sin inställning när rättegången fortsätter. Flera vittnen ska höras, bland andra skolpersonal och grannar. Bevisningen bygger på uppgifter från målsäganden och vittnen eftersom inga skador har dokumenterats. Sista rättegångsdagen är den 29 januari.

Berit Önell
Jonathan Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se