torsjö live

Digitaliserade samhällen är inte annorlunda

Digitaliserade samhällen är inte annorlunda

INSÄNDARE. Europas stater visar att digitaliserade samhällen inte är annorlunda. Sverige visar att vi avviker från mönstret. Tyskland och inte minst Italien bibehåller sina orters struktur – med både digitalisering och vanlig lokal utformning. För att inte tala om Grekland.

Vi kan ha post, bank, konsum. varmbadhus och allt vad det lokala samhället önskar. Men det är valfritt att välja digital utformning.

Helsingborg har nyss förvånat genom folkomröstning om bibehållande av Öresundskraft. Svaret blev att man vill ha större bestämmanderätt – demokratiskt – över hur det digitaliserade samhället ska se ut och fördelas. Innebörden bygger på en känsla, mer eller mindre definierad, att något inte stämmer i utformningen av denna kontinentala stad och att Öresundskraft är en del av stadens möjligheter till egen utformning.

Tore Almer

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se