Gruppen-3a-328x120

Dyrt att stänga kärnkraftverk

Dyrt att stänga kärnkraftverk

INSÄNDARE. I förra veckan röstade den rödgröna regeringen med stöd av C och V för att lägga ner det fullt fungerande och lönsamma kärnkraftverket Ringhals 1 (R1) (2018 redovisade R1 sitt bästa produktionsresultat genom tiderna: 6,6 levererade TWh vid 86 % tillgänglighet; som jämförelse är motsvarande värde för vindkraft 20-30 %). Ett lika korkat tidigare politiskt beslut innebär att Ringhals 2 (R2) tvingades påbörja sin avställning vid årsskiftet. Den oerhörda kapitalförstöring och de astronomiska belopp som offras på klimathysterins altare tvingas alla svenska medborgare betala. Balansen i elnätet blir dessutom ytterligare rubbad när säker, kontinuerlig elgenerering nära de stora elbehoven i södra Sverige försvinner. Redan har företag tvingats skrinlägga etableringar i bland annat Malmö eftersom elleverantörerna inte kan garantera att erforderlig effekt levereras. Enligt regeringen själv innebär avvecklingen mycket riktigt också ökade behov av elimport vid hög förbrukning. För de som anser att koldioxid besitter djävulska egenskaper torde avstängningsbeslutet också te sig förfärligt: enligt Konjunkturinstitutet skulle en fortsatt drift av R1 och R2 minska EU:s utsläpp av ”växthusgaser” med minst 8 miljoner ton.

Tidningen Dagens Industri avslöjade härförleden en hemligstämplad rapport från 2016 vari Vattenfall konstaterar att R1 med låga investeringar ekonomiskt och tekniskt kan drivas vidare minst till år 2036. Det står också klart att detta investeringsbehov föreligger oavsett om aggregatet är i full drift eller i avställningsdrift. Staten via Vattenfall går vid avställning av R1 och R2 dessutom miste om cirka 3 miljarder kronor i intäkter för såld el varje år. Det är alltså dyrare att ställa av än att fortsätta driften!

Den ansvarige energiministern och socialdemokraten Anders Ygeman uppvisar sin inkompetens när han i i statsmedia strax före beslutet säger att kärnkraft är gammal rostig teknik, medan vindkraft är framtiden. Han visar bilder på en korrosionsangripen bottenplatta från R2, trots att plattan reparerades redan 2016. Ygeman måste så klart ha vetat om detta, liksom han vid omröstningen om R1 måste ha känt till den nu avslöjade rapporten från 2016. Han döljer alltså sanningen om teknisk och ekonomisk status och trumfar med minsta möjliga marginal igenom en stängning.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Den samlade oppositionen SD, M, KD (och L?) måste nu varje dag verka för att riva upp avstängningsbesluten och få till ett extra val, så att den nuvarande och för Sverige så skadliga regeringen ersätts med en regering som inte står under inflytande från extremistiska gröna partier. Att Socialdemokraterna hellre går ihop med de utvecklingsfientliga partierna Centern och Miljöpartiet än värnar om industrin och välfärdsstaten visar bara hur makthungriga de är.

Miljöpartisten Dolores Öhman vill utlysa ”klimatnödläge” för Hässleholm. Istället för sådan skadlig, kostsam och meningslös plakatpolitik behöver vi utlysa ett politiskt nödläge i Sverige.

Ernst Herslow (FV)
Hästveda

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se