Gruppen-3a-328x120

Svar på “Mer politik än vetenskap”

Svar på “Mer politik än vetenskap”

INSÄNDARE. ”En av de främsta bidragande orsakerna till bränderna i Australien är helt klar människan. Fast inte av de orsaker som du vill påstå Ernst Herslow. Låt oss bryta ner det i punkter.

Orsak 1: Förra året 2019 var och är fortfarande Australiens torraste och hetaste någonsin och värmeböljan som drabbade större delen av landet i december krossade rekorden för den hetaste dagen som någonsin registrerats in i Australien. Den genomsnittliga maximala temperaturen över hela landet nådde 41,9 ° C den 18 december. “This year’s unusually hot and dry conditions are driven in part by a natural meteorological phenomenon called the Indian Ocean Dipole (IOD), which is defined by differences in sea surface temperatures across the ocean. – On top of all this natural variation, global warming is making the country even hotter and drier, says Sarah Perkins-Kirkpatrick, a climate scientist at UNSW Sydney.” citat från Nature: https://www.nature.com/articles/d41586-020-00173-7

Orsak 2: Det har regnat mindre. Torrare och starkare vindar både från söder och norr har fått fuktig luft att missa kontinenten och minskat regnperioderna rejält vilket gjort jorden extremt torr och bidragit till spridningen av eld. Nattetid så har temperaturen stannat på över den gräns när dagg formas vilket gjort att bränder har kunnat fortgå i större omfattning än tidigare. Daggen och nätternas kyla har varit en av orsakerna till att väldigt många tidigare gräsbränder har kunnat hållas i schack och vara hanterbara, enligt Australiens brandförsvar.

Orsak 3: Torr-åskväder (fritt översatt från det engelska uttrycket “Dry lightning”), där tillräckligt stora bränder skapar ett eget väder där åska bildas och vars blixtar i sin tur genererar mer bränder. Och den starka torra vind som bildats enligt orsak 2 har gjort att resultatet blivit mycket värre än väntat på grund av att åskvädret inte producerat regn.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Orsak 4: Människan och dess utbredning. Visst, någon bränd var nog anlagd. Men även bilar och fordon och allmän idioti har spelat en stor roll. Likaså kraftledningar och andra industrier. Men resultatet av detta blev långt mycket värre på grund av de tre första orsakerna.

Sedan att regeringen i Australien skulle ha underlåtit eller hindrat att röja undervegetationen är ju falsarium. Att de skulle ha begränsat eller hindrat fastighetsägare att rensa kring sina egendomar är inte sant och gör man en liten extra sökning på nätet, det vill säga undviker termer som “klimat är trams”, “jag tror inte på klimatförändringar”, så hittar man snabbt information som visar att Australien verkligen har en väl fungerande system för bekämpning av bränder och har fått sina resurser förstärkta sedan bränderna 2009. Rural Fire Service i landet har fått mer resurser än tidigare trots att klimatförnekare har hävdat att de fått mindre. Märkligt. Prof Ross Bradstock, the director of the centre for environmental risk management of bushfires at the University of Wollongong, förtydligade på ett bra sätt alla dessa konspirationsteorier: “These are very tired and very old conspiracy theories that get a run after most major fires. They’ve been extensively dealt with in many inquiries.”

Eller som en klimatforskare i USA säger, Prof Katharine Hayhoe –klimatforskare på Texas Tech University: “…Human-induced climate change is a threat multiplier. It takes existing risks + amplifies them beyond imagining, affecting every living thing on this planet: including us.” Existerande risker blir alltså långt farligare på grund av det raserade klimatet.

Men det är ju skönt att du har lärt dig lite sedan vi debatterade sist, då hette det “minskning” men som nu blivit ”inte en ökning”. Men mycket annat har du missat. Du hävdar fortfarande att koldioxiden inte är huvudorsaken till vårt nu kritiska klimat. Men någon fakta vill du inte presentera. Samtidigt så är just argumenten för att koldioxidutsläppen inte spelar någon roll för klimatet väldigt fattiga och svaga med tanke på IPCC´s senaste rapport. Så det enda du kan göra är att tvärsäkert utgå ifrån känslostyrda, förutbestämda premisser som är irrationella och ovetenskapliga och totalt oväsentliga.

http://media.bom.gov.au/social/blog/1618/when-bushfires-make-their-own-weather/?fb_comment_id=1563540260395562_1565040370245551

https://www.smh.com.au/national/this-is-not-normal-what-s-different-about-the-nsw-mega-fires-20191110-p5395e.html

http://www.bom.gov.au/state-of-the-climate/

https://www.theguardian.com/australia-news/2019/nov/14/former-australian-fire-chiefs-say-coalition-doesnt-like-talking-about-climate-change

https://www.abc.net.au/news/2020-01-11/australias-fires-reveal-arson-not-a-major-cause/11855022

Ulf Nilsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se