torsjö live

Finjasjön stabiliseras – men faran inte över

Finjasjön stabiliseras – men faran inte över

Ormanäsvägen står delvis under vatten.

Finjasjöns vattennivå låg både på torsdagen och fredagen stilla på 44,88 meter över havet. SMHI har gått ut med information om att vattennivåerna skulle stabiliseras i slutet av veckan. Räddningschef Emma Nordwall konstaterar att det stämde.

– Men så länge vattennivån fortfarande är hög så är inte faran över, förklarar hon i ett mejl till Frilagt.

Räddningstjänsten manar på sin Facebooksida alla berörda att vara förberedda för hur översvämningen kan påverka deras fastigheter.

– Kom ihåg att Finjasjön är en “trög sjö” och nivåerna förändras sakta. Det gör att vi kan se höjningar även efter det att regnet upphört. Förberedelse är fortfarande väldigt viktigt, skrev räddningstjänsten på torsdagen.

Många boende kring Finjasjön har de senaste dagarna lånat pumpar av räddningstjänsten för att hålla undan vatten i källare bland annat.

Många villaägare är drabbade av översvämningen.

Det kommer att regna i helgen, cirka tio millimeter bara på lördagen, men i nästa vecka väntar bättre väder.

– Framåt ser vädret mer stabilt ut även om det kommer att fortsätta regna litegrann varje dag, konstaterar Emma Nordwall.

Berit Önell

Reningsverkets pumpstation som tar hand om avloppsvatten från Sjörröd var i förra veckan översvämmad. Nu har den räddats av en ny invallning. Vatten pumpas ut från det invallade området och vägen har höjts upp.

Uppdatering:
På lördagen uppmätte räddningstjänsten vattennivån till 44,82, det vill säga sex cm lägre än reningsverkets mätning på torsdagen och fredagen. Men Emma Nordwall bedömer fortfarande inte att faran är över.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se