Gruppen-3a-328x120

Hedersvåld ett av ämnena på innehållsrik kvinnodag

Hedersvåld ett av ämnena på innehållsrik kvinnodag

Hedersvåld – dolt problem som drabbar alla, är rubriken för Bahareh Anderssons föreläsning när Lions arrangerar Qvinnodagen i kulturhuset i Hässleholm på söndag.

– Vi vill sprida kunskap som ger förståelse för hur man kan hjälpa till. Våld i nära relationer och hedersvåld är mycket mer utbrett än vad vi anar, kanske för att vi inte ser signalerna eller för att vi blundar. I båda fallen kan vi ändra på det, säger Roger Höjendal som fick idén till Qvinnodagen för ett år sedan.

Programmet innehåller ett 15-tal föreläsningar med olika infallsvinklar. Även inspiration och underhållning får plats. I foajén blir det mässa med många utställare och mingelytor.

Arrangörsgruppen med Peter Bramer, Michael Juhlin och Roger Höjendal har satt ihop programmet utifrån tre teman. Ett är kvinnovåld, hedersförtryck och vägen därifrån, ett annat är kvinnor som inspirerar och ett tredje är humor och underhållning som ger kvinnlig energi. Ämnen som de tror ska intressera både kvinnor och män.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi ville ha en mix av olika teman och lite volym. Det ska kännas som en samlingsplats, inte bara en föreläsning och sedan går alla därifrån. Meningen är att man ska lyssna och bli inspirerad, men det är egentligen snacket och insikterna som är grejen, så det blir en mingeleftermiddag där deltagarna rör sig mellan olika föreläsningar, säger Roger Höjendal.

Bahareh Andersson föreläser om mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld.

En gripande och verklighetsförankrad föreläsning av Bahareh Andersson utlovas i blå salongen på söndag eftermiddag. Hon är människorättsaktivist, samhällsdebattör och expert på mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld.

– Om vi kvinnor inte agerar kraftigt mot våldet som drabbar oss varje dag då bäddar vi för en situation där även våra döttrar kommer att tvingas leva i en tillvaro där vi tillåter att de hotas för att de syns och hörs. Jag vägrar att vara en del av det, har hon sagt.

Anna Pålsson, universitetsadjunkt inom omvårdnad på högskolan i Kristianstad och föreläsare inom flera utbildningar om våld i nära relation, talar om våldets olika skepnader och hur det kan förebyggas.

Andra som föreläser om våld mot kvinnor är Lotta Otterdahl som arbetar på Frida Kvinnojour, polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford och Emma Pettersson som misshandlades svårt av sin tidigare pojkvän.

Bland föreläsarna som arrangörerna hoppas ska inspirera kvinnor att ta för sig mer finns forskaren Sofie Ceberg, allsvenska fotbollstränaren Elisabet Gunarsdottir och Gull-Britt Jonasson, tidigare vd på Finja Betong.

För humor och underhållning står Vanessa Sundblad och Rune Lindqvist med sång och musik, berättaren Laurina Bergqvist och komikern Anna-Lena Brundin med flera.

Qvinnodagens program är fullspäckat med ett femtontal medverkande.

På foajémässan medverkar polisen, kommunens familjefridssamordnare, Frida kvinnojour, Brottsofferjouren och ett antal andra föreningar och företag.

Konferencier är Tutti Blixt, polis som på fritiden ofta ägnar sig åt standup.

Arrangemanget pågår klockan 12-18. Allt är gratis, men biljetter krävs till föreläsningarna. De kan hämtas på plats, tidigast 90 minuter i förväg.

Ta del av hela programmet med tider och lokaler här.

Berit Önell

Läs mer:

Förebyggande arbete mot hedersvåld sparas bort

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se