Gruppen-3a-328x120

Journalister huvudpersoner i Anders Lords nya roman

Journalister huvudpersoner i Anders Lords nya roman

Konsten att leva – utan att säga hela sanningen. Det heter en ny roman om två journalister, deras liv och relation. Författaren Anders Lord har själv arbetat som journalist på Norra Skåne i 17 år. De senaste åren har han skrivit för Frilagt. I morgon, lördag, klockan 11 släpps romanen. Den går att köpa direkt ur författarens hand på Birkéns Café & Kuriosa i Hässleholms hembygdspark.

I oktober i fjol debuterade Anders Lord som serietecknare. Då lanserade han Biggs rockar fett. Varje måndag serverar han nya seriestrippar på sin hemsida och på Facebook. Nu kommer boken – med klara kopplingar till serien. Storyn utspelar sig delvis i samma miljö, i det fiktiva Bylilla som ligger mitt i Skåne.

Imorgon är det boksläpp. Anders Lords roman handlar om ett journalistpar, deras relation och livet på en nordskånsk tidningsredaktion i samband med kraftiga nedskärningar.

Den här gången är det däremot inte Biggs som får spela huvudrollen utan Adam och Adrijana. De är båda journalister på Gårdinge-Kuriren, en lokaltidningsredaktion i norra delen av Skåne. Plötsligt står journalisterna inför ett oundvikligt val när tidningens ägare vill spara. Stanna kvar i en bantad organisation och kämpa vidare – eller lämna med avgångsvederlag?

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Adam väljer att gå, Adrijana det motsatta, att stanna kvar. Hon accepterar till och med en krävande chefspost. Deras skiftande vägval innebär oundvikliga slitningar i deras gemensamma relation, som även kommer att drabba barnen. Att det visar sig vara svårt för Adam att hitta ett nytt jobb försvårar det hela. Kommer de att reda ut krisen eller inte?

Hur kom då Anders Lord på tanken att skriva en roman, och hur är det möjligt att genomföra ett så stort projekt?

– Om jag inte tyckt att det var roligt att skriva hade jag inte gjort det, säger han.

Han medger att det kostar tid och pengar att skriva och trycka en bok, även om han i sitt fall valt ”print on demand”, vilket innebär att det inte lägger någon stor upplaga på hyllorna, utan det är efterfrågan som kommer att bestämma hur många böcker som trycks.

– Det går att välja vad man lägger sina pengar på, säger Anders Lord med ett leende. Man kan också köpa en sportbil, eller spela golf.

Anders är mångsidig. Sin kreativititet har han kanaliserat på olika sätt under åren, inte bara genom skrivande. Han har också gjort egna låtar, tecknat och målat tavlor. Den nya romanen är för övrigt inte hans första utan hans fjärde, även om en utav dem bara finns att tillgå digitalt. Den nya boken skrevs ursprungligen för tio år sedan, men nu har den legat till sig och tiden var mogen att ge ut den.

Till sin hjälp med att gå från ax till limpa har Anders Lord haft Leif Börje Frid på Öraholma bok & skrivstudio. Anders nya roman är den 89:e boken som Leif varit med om att förverkliga. I regel behöver bokmanus bearbetas en hel del innan de är färdiga för läsning. En bok föds mer eller mindre fram vilket innebär att Leif Börje kallar sig för ”Bokmorskan”.

– Många bär på en dröm om att kunna få ge ut en bok, säger han. Nu, som pensionär, kan jag göra det roligaste jag vet, och det är att hjälpa dem med det. Man kan trycka bara 100 böcker om man vill, utan någon större kostnad.

– Jag brukar ställa tre frågor till författarna, säger Leif B Frid: Hur tänker du här? Vad menar du här? Vad är det du vill få fram?

Klockan 11-13 i morgon lördag den 7 mars lovar Anders och Leif att de ska vara på plats på Birkéns Cafe & Kuriosa för den som vill komma över ett exemplar av den nya romanen.

Text och foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se