torsjö live

Tidigare styrelseledamot i Nybergs häktad

Tidigare styrelseledamot i Nybergs häktad

Ytterligare en person har häktats som på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott i Tyringe den 20 januari då Operation Rimfrost slog till mot Nybergs & Co och Svenska Film.

Den 22-årige mannen hoppade av sitt uppdrag som suppleant i styrelsen för Nyberg & Co några dagar efter den stora polisinsatsen då en större mängd narkotika togs i beslag och två misstänkta greps. Företagets styrelseordförande och vd Jimmy Vonsterner häktades, misstänkt för grovt narkotikabrott i Tyringe den 20 januari och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i Skåne under 2019. Åklagare och polis är förtegna om utredningen, men den handlar om både sprängmedel och narkotika.

En person till är häktad efter polisens tillslag den 20 januari mot företagets fastighet på Industrigatan i Tyringe och närliggande Svenska Film. Foto: Urban Önell

Bolagets verksamhet var främst paketering av godis och personalen bestod av ett 80-tal personer, de flesta med olika anställningsstöd från Arbetsförmedlingen. Efter Operations Rimfrosts razzia betalades inga löner ut och det stod klart att bolaget var på obestånd. Ingen av företrädarna lämnade dock in konkursansökan. Facket IF Metall har nu begärt företaget i konkurs på grund av de obetalda lönerna. Helsingborgs tingsrätt håller konkursförhandling i nästa vecka.

22-åringen greps i måndags efter att ha varit anhållen i sin frånvaro sedan den 28 februari. Kammaråklagare Ulla Karlbrink vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet begärde honom häktad på grund av risk att han annars undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar sakens utredning. Dessutom är minimistraffet för grovt narkotikabrott två års fängelse, vilket gör häktning “obligatoriskt”, om det inte är uppenbart att skäl saknas.

Vid häktningsförhandlingen på torsdagseftermiddagen förnekade 22-åringen brott och motsatte sig häktning. Men Hässleholms tingsrätt beslöt att gå på åklagarens linje. Åklagaren får också tillstånd att av utredningsskäl ålägga den häktade restriktioner i kontakten med omvärlden.

Åtal ska vara väckt senast den 19 mars.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se