torsjö live vers2

Vattennivån sjunker – men inte 39 cm på ett dygn

Vattennivån sjunker – men inte 39 cm på ett dygn

Många villaägare nära Finjasjön har drabbade av översvämning. Men nu sjunker vattennivån så sakta.

Finjasjöns vattennivå sjunker så sakta. Räddningstjänstens mätning på söndagen var dock en glädjekalkyl. Nivån sjönk inte med 39 cm på ett dygn utan med 17 cm på tre dygn.

Som Frilagt tidigare berättat sköter Hässleholms vatten mätningarna digitalt under vardagarna medan räddningstjänsten på helgerna gör manuella mätningar vid bron över Tormestorpsån i båthamnen. Räddningschef Emma Nordwall skriver nu på Räddningstjänstens Facebooksida att mätmetoden på helgerna har felmarginal vid vågor och annat.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

På söndagen visade denna mätning en nivå på 44,30 meter över havet.

– Vi kan knappt tro det själva men efter extra mätningar och risk för en viss felmarginal som vi kunde se från förra veckans helgmätning så visar dagens mätning av nivån i Finjasjön nu på 44.30. Morgondagens digitala mätning får visa om mätningen stämmer exakt men det är logiskt med avseende på senaste veckans betydligt lägre nederbördsmängd och nivåändringen är som sagt ”trög”, skrev räddningstjänsten då på Facebook.

På måndagen visade den digitala mätningen 44,63, vilket bedömdes vara ett korrekt värde. Det är ungefär samma nivå som för två veckor sedan. Fredagens digitala värde var 44,80.

Högsta nivån i år var 44,88 den 28 februari.

Räddningstjänsten uttrycker förhoppningen att vattennivån inom kort ska sänkas rejält så som rapporterats från Ringsjön. De närmaste dagarna väntas dock ytterligare regnväder. Nivåerna i Finjasjön brukar ändras med en eller två dagars fördröjning efter regn.

Normalvattenståndet för Finjasjön anges till 42,40, vintertid dock 43,40. Det är alltså fortfarande mer än en meter kvar till normalt vintervattenstånd. Sjön sänktes på 1800-talet cirka tre meter.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se