Gruppen-3a-328x120

Åtgärder mot smittspridning Avråder från besök på äldreboenden

Åtgärder mot smittspridning Avråder från besök på äldreboenden

För att motverka smittspridning till sårbara äldre avrådet kommunen nu från besök på äldreboenden, här demensboendet Ekegården i Hässleholm. Foto: Berit Önell

Åtgärder mot spridning av det nya coronaviruset sätts nu in i Sverige, både lokalt och nationellt.

– Undvik besök på äldreboenden, uppmanar på onsdagskvällen Hässleholms kommun som också har aktiverat sin krisledningsstab.

Det är en följd av Folkhälsomyndighetens nya bedömning på tisdagen att risken för en allmän spridning av coronaviruset i landet är mycket hög. På onsdagen beslöt regeringen att tills vidare förbjuda alla sammankomster med över 500 deltagare och WHO klassade virussjukdomen covid-19 som en pandemi.

På onsdagen fick Sverige det första dödsfallet av coronaviruset.

En patient som vårdats på intensivvårdsavdelningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge avled på onsdagen i covid-19. Enligt Region Stockholm är det en äldre patient med andra bakomliggande sjukdomar. Inom Region Stockholm finns ytterligare en coronasmittad patient som behöver intensivvård.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Att sjukdomen nu klassas som en pandemi innebär att den finns eller snart kommer att finnas i alla världsdelar och sannolikt kommer att drabba alla världens länder. I världen har hittills har 120 000 personer bekräftats smittade och omkring 4 000 dött i 114 länder. I Sverige hade på onsdagen 461 fall av smittan bekräftats.

Coronasmittan sprids och WHO har nu klassat sjukdomen som en pandemi. Izabella Wettermyr, biomedicinsk analytiker, förbereder prover med frågeställningar om covid-19. Foto: Region Skåne, Liselotte Österlind
Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Region Skåne, Bengt Flemark

I Skåne ökade antalet smittade med över 70 procent på ett dygn. 35 nya fall bekräftades på onsdagen och antalet är därmed totalt uppe i 60.

– Vad vi vet har alla koppling till resa, bland annat till Italien och Österrike. I dagsläget finns inga indikationer på samhällsspridning i Skåne, men vi har beredskap och planerar för en sådan utveckling, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Regionen, Folkhälsomyndigheten och kommunen uppmanar nu alla att vid symptom på luftvägsinfektion stanna hemma från arbete och skola och särskilt undvika att träffa äldre personer och andra som tillhör riskgrupper.

– Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas att undvika sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Detta gäller i synnerhet på äldreboenden, skriver Hässleholms kommun i ett pressmeddelande.

Särskilt viktigt är att de som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om de får symptom på luftvägsinfektion. Anhöriga uppmanas att undvika onödiga besök på både sjukhus och äldreboende.

– Om du har symptom på sjukdom ska du inte besöka äldreboende. Men du bör även som frisk undvika besök just nu för att inte riskera att smitta våra mest sårbara, säger Camilla Kindahl, medicinskt ansvarig sjuksköterska i omsorgsförvaltningen.

Enligt pressmeddelandet har krisledningsstaben aktiverats för att det finns ett behov av fortsatt samordning kring de nationella riktlinjerna, att skapa en gemensam lägesbild och att höja beredskapen.

Kommundirektör Bengt-Arne Persson leder kommunens krisledningsstab som aktiverades på onsdagen. Foto: Berit Önell

– Det pågår förberedelser i alla förvaltningar för att läget och rekommendationerna snabbt kan komma att förändras. Vi följer utvecklingen mycket noga, säger kommundirektör Bengt-Arne Persson i pressmeddelandet.

Regeringens beslut att på Folhälsomyndighetens inrådan stoppa alla offentliga sammankomster med mer än 500 deltagare är ingen rekommendation utan ett förbud. Att stoppa smittspridning på detta sätt har stöd i ordningslagen.

– Det är ett unikt beslut, ingen regering har använt den här möjligheten tidigare, sa justitieminister Morgon Johansson enligt SVT på regeringens presskonferens.

Regeringen förbjuder alla offentliga sammankomster med över 500 deltagare. Den som bryter mot beslutet kan straffas. Europaforum i Hässleholm hade förra året 938 personer anmälda. Foto: Urban Önell

Polisen kan upplösa en otillåten sammankomst. Den som bryter mot beslutet kan straffas med böter eller fängelse i upp till sex månader.

Beslutet gäller från och med imorgon. Det berör bland annat idrottsevenemang, konserter, mässor, konferenser och demonstrationer.

Regeringen beslöt på onsdagen också att ta bort karensdagen i sjukförsäkringen för att motverka att människor går till jobbet när de är sjuka.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se