torsjö live

Självironiskt om politisk makt över media

Självironiskt om politisk makt över media

INSÄNDARE. Prästen och centerpolitikern Lars-Ivar Ericsson ställer i en insändare frågan vem som ska ha makten över massmedia. Politiker eller journalister? Detta med anledning av att SD-politiker velat använda sin maktposition för att läxa upp Sveriges Television. Lars-Ivar Ericsson svarar att det är en grundläggande demokratisk princip att det inte är makten som ska granska media, utan media ska granska makten. Han har helt rätt. Utan fria medier – ingen demokrati. Att han för egen del inte tycks haft något problem med allvarliga politiska påtryckningar på det redaktionella arbetet på Norra Skåne 2014, tycks inte bekymra honom. Då handlade det ju om det egna partiets intressen. Partikollegan och kommunalrådet Lars-Göran Wiberg ogillade Norra Skånes granskande journalistik. Bolagets styrelseordförande Håkan Mattson (c) agerade enligt Wibergs önskemål. Den dåvarande chefredaktören tvingades att böja sig för kraven. Två journalister tvingades att lämna tidningen, den granskande reportern Berit Önell och nyhetschefen Anders Kauranen. I det sammanhanget satt Lars-Ivar Ericsson i en av tidningens styrelser. Jag ringde upp honom och frågade vad han tänkte göra åt saken. Svaret från Lars-Ivar Ericssons sida var: Ingenting. Därmed kan jag inte läsa hans insändare som något annat än självironi.

Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se