torsjö live vers2

Sverige stänger gränsen

Sverige stänger gränsen

Sverige stänger gränsen från och med torsdag och 30 dagar framåt till att börja med. Regeringen presenterade beslutet vid en pressträff på tisdagskvällen, kort efter att EU-kommissionen meddelat att EU-länderna enats om inreseförbud till unionen under 30 dagar. Det skriver Aftonbladet med flera medier.

Regeringens beslut innebär att alla icke nödvändiga resor till Sverige från länder utanför EU stoppas.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

– Det här är en exceptionell åtgärd, säger inrikesminister Mikael Damberg (S), enligt Aftonbladet.

Syftet är enligt regeringen att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska spridningen.

– Vi har en ansträngd situation för smittspridningen och för sjukvården i Sverige och vi befarar att den kommer att bli värre. Då är det viktigt att ta ett europeiskt samfällt beslut. Så EU:s länder kommer att fatta det här beslutet, vart och ett på sitt sätt men att faktiskt göra så att det inte är möjligt att komma in till Europa från resten av världen vid det här tillfället är viktigt, säger Damberg.

Det kommer att ges undantag från inreseförbudet till Sverige. Bland annat ska svenska medborgare eller personer som arbetar eller bor i landet kunna komma hem. Diplomater, personer som är i behov av internationellt skydd och personer som utför nödvändiga funktioner i Sverige eller transporterar varor hit undantas också.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se