torsjö live

Finansminister blir du aldrig

Finansminister blir du aldrig

INSÄNDARE. Det är anmärkningsvärt att Hanna Nilsson, kommunalråd för Sverigedemokraterna i Hässleholms kommun, står och raljerar om bankernas ansvar och föreslår strukturer som för tankarna till östblocket. Nog för att Hanna gjort sig en fin karriär i sitt parti och nog för att hon gjort sig känd som något av en frispråkig powerlady. Det ger jag henne. Det liknar dock bambi på hal is när Hanna, i sann populistisk anda tillskriver banker ansvar för att rädda företag som i coronakrisens skugga, befinner sig i ekonomisk kris. Helt utan insikt i bakomliggande mekanismer och bankernas roll. Om Hannas förslag hade blivit verklighet, Gud nåde oss, skulle detta innebära att banker får ta enorma risker för att rädda företag utan återbetalningskapacitet och utan någon som helst säkerhet. Detta hade inneburit en stor risk att banker i sin tur går omkull när deras fordringar inte återbetalas. Ner i avgrunden tar banken självklart med sig privatspararnas tillgångar.

Den långsiktiga följden hade troligtvis blivit dock att staten får gå in och rädda dessa banker med skattemedel, som hade kunnat användas på annat sätt. Vidare ska det understrykas att banker inte är sociala institutioner för företagare utan företag i sin egen rätt. Att banker skulle vara ansvariga för juridiska personers ekonomi är lika rimligt som att förvänta sig att det är Volvos ansvar att du äger en bil. Ska staten dela ut stödpengar, vilket jag tycker de ska i denna kris som vi befinner oss i, så ska de själva ta över ansvaret och inte lägga över svarte petter på bankerna.

Samtidigt som jag förvånas över Hanna Nilssons ord förvånas jag över min egen förvåning. Hanna företräder ju trots allt ett populistiskt parti och som i sann populistisk anda sitter på enkla svar på komplexa problem. Om partiet Sverigedemokraterna delar partistyrelseledamoten Hanna Nilssons syn på den fria marknaden är det ytterligare ett bevis på att Sverigedemokraterna är ett socialistiskt parti, kanske till och med mer vänster än själva Vänsterpartiet.

Hanna Nilsson, det hade inte skadat med några högskolekurser i nationalekonomi. Det krävs inte en doktorsexamen för att inse att det du föreslår är oansvarigt, farligt och ogenomtänkt. 

Bengt Nilsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se