torsjö live vers2

Över 70 företag har erbjudit skyddsutrustning

Över 70 företag har erbjudit skyddsutrustning

Många har hört av sig till omsorgen i Hässleholm med tips eller erbjudanden om skyddsutrustning till personalen. Verksamhetschef Kenneth Persson berättar att över 70 företag nu vill bidra på olika sätt med anledning av coronasmittan.

– Det är trevligt att folk hör av sig, men vi hinner inte kolla alla, säger han.

Kenneth Persson berättar att de flesta i omsorgsfövaltningens ledning i nuläget har arbetsdagar på tio-tolv timmar. Därför måste de sålla bland erbjudandena.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vissa produkter är helt ointressanta, men vi försöker titta på dem som ser ut att ha en klassificering som uppfyller kraven och där prisbilden inte är helt tokig, förklarar han.

Det handlar främst om klass 2-munskydd och ffp3-andningsskydd. Omsorgen har den senaste tiden även köpt in en del andningsmasker som används inom bygg- och industribranscher. Sådana är inte engångsprodukter utan har filter som går att rengöra eller byta ut och kan användas under lång tid.

Kenneth Persson förklarar att kommunen i första hand upphandlar utrustning. Men de produkter som upphandlats har i stor utsträckning restnoterats och därför söker man på andra ställen i väntan på nya leveranser.

– Läget ser faktiskt lite ljusare ut nu, säger Kenneth Persson.

Bland annat var en större leverans med andningsskydd, som flugits in från Kina, på fredagen på väg till Hässleholm.

– De är beställda av ett företag i Skåne där någon har anknytning till Hässleholm. Om vi blir nöjda med de produkterna ska vi lägga en ny order direkt. Det gick inte att vänta på demoexemplar utan vi får se hur de ser ut när de kommer, säger Kenneth Persson.

Han konstaterar att behovet framöver är helt beroende av hur många inom omsorgen som smittas. Men de nya beskeden från Region Skåne och Folkhälsomyndigheten är att fler ska provtas för covid-19. Kenneth Persson räknar med att både vårdtagare och personal kommer att testas.

– Det är för väl att de kommer igång med det. Det är lättare att förhålla sig när man vet om en person är smittad eller inte, säger han.

Det handlar både om hur en vårdtagare med luftvägsbesvär ska behandlas och om smittad personal bara är förkyld eller måste sättas i karantän på grund av covid-19. Den senaste tiden har brist på testutrustning gjort att varken personal eller vårdtagare testats i Skåne. Men nu har regeringen gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skyndsamt se till att provtagning kan komma igång i störrre omfattning. Den gångna veckan startade Region Skåne också mobila team som ska testa vårdtagare i kommunernas äldre- och handikappomsorg.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se