Gruppen-3a-328x120

Två åtalade för mordförsök på Ljungdala

Två åtalade för mordförsök på Ljungdala

Ett stort polispådrag ryckte ut till Ljungdala och flera områden spärrades av efter skottdramat. Nu åtalas två av de misstänkta för mordförsök. Foto: Berit Önell

Två bröder skadades allvarligt i skottdramat på Ljungdala i december. De kunde lika gärna ha dött. Den ene blev skjuten i bäckenet och den andre i bröstet. På tisdagen åtalades två män i 20-årsåldern för försök till mord. De åtalas också för grov misshandel av den ene brodern. Den av de båda som misstänks ha hållit i vapnet åtalas dessutom för grovt vapenbrott på grund av hanteringen av detta vapen, vapenbrott i två andra fall samt narkotikabrott.

Helena Ljunggren, kammaråklagare vid riksenheten för internationell och organiserad brottslighet, lämnade in stämningsansökan mot de båda männen till Hässleholms tingsrätt. Ytterligare en man, i 35-årsåldern, är häktad i sin frånvaro som misstänkt för delaktighet i både misshandeln och skjutningen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Skottdramat inträffade på eftermiddagen den 12 december på Trebackalånggatan, nära två förskolor där föräldrar som skulle hämta sina barn blev vittnen. 18 vittnen kommer att höras under rättegången som beräknas ta sju dagar.

Den yngre brodern blev först angripen av tre män på parkeringsplatsen när han skulle parkera sin bil på en parkeringsplats i bostadsområdet. Enligt hans berättelse ska han ha påpekat för en av männen att han borde flytta på sig när det kom en bil så att han inte blev påkörd. Då gick de tre, varav han kände igen en, till angrepp och slog ner honom. De sparkade och trampade på honom innan han lyckades fly till en lägenhet i området där hans äldre bror fanns. Denne ville gå ner och prata förstånd med den identifierade personen som han var bekant med. Bröderna hittade först inte de tre misstänkta, sedan beskriver de hur en av dem hoppade fram och började skjuta mot dem efter att ha gömt sig bakom en buske.

Minst fyra skott avlossades. Fyra hylsor från samma vapen, Luger 9 mm, hittades på gatan intill den plats där den äldre av bröderna segnade ner efter att en kula gått in genom höften och skadat ryggmärgen innan den gick ut på andra sidan. Hans skador bedömdes från början som allvarliga och lillebroderns som lindriga. Enligt senare läkarutlåtande var båda allvarligt, men inte livshotande skadade. Skotten var dock livsfarliga eftersom de lika gärna kunde ha lett till brödernas död.

Fyra hylsor från samma vapen hittades på Trebackalånggatan efter att de två bröderna beskjutits från nära håll. Foto: Berit Önell

Åklagaren skriver i stämningsansökan att gärningsmännen visat synnerlig hänsynslöshet och råhet vid gärningarna som varit livsfarliga och för den äldre brodern medfört svår kroppsskada som är bestående.

Den åtalade som inte misstänks ha hållit i vapnet har enligt åklagaren “i vart fall medelst råd och dåd främjat gärningarna”. Det ska han ha gjort genom att med sin närvaro bidra till att skapa ett numerärt överläge och, såväl fysiskt som psykiskt, stärka de övriga gärningsmännen i deras föresats att utföra brotten.

De åtalade anhölls i sin frånvaro en vecka efter händelsen och greps några dagar senare. Men redan några timmar efter skotten fanns uppgifter om att just de var inblandade. Bilder från sociala medier tillsammans med vittnesuppgifter gjorde att polisen kunde ringa in dem.

De åtalade nekar till mordförsök och misshandel. Den man som misstänks ha hållit i vapnet förnekade i polisförhör att han varit på platsen och presenterade ett alibi om att han umgåtts med vänner och sovit över hos en av dem natten efter händelsen. Hans egen pappa berättade dock att han sovit hemma och bilder från en övervakningskamera visade att de nämnda vännerna varit ute och kört bil, men utan honom.

Vid husrannsakan hos skytten hittades både en pistol och ett elchockvapen, en skyddsväst och narkotika i form av MDMA motsvarande minst 150 missbrukardoser och nära ett halvt kilo cannabis, enligt åklagaren avsedda för försäljning. Det sammanlagda värdet av narkotikan beräknas till minst 50 000 kronor. Polisen kunde också följa hur de misstänktas mobiltelefoner rört sig. En finansiell utredning visar att skytten mottagit ett påfallande stort antal överföringar via Swish under 2019 och att omsättningen på hans konto inte motsvarats av hans legala inkomster. Mannen erkänner narkotikainnehav och vapenbrott.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se