torsjö live

Valborg inte inställt – Harrys öppnar nattklubb med dans

Valborg inte inställt – Harrys öppnar nattklubb med dans

Coronapandemin har ställt in det offentliga valborgsfirandet och föräldrar uppmanas hålla sina ungdomar hemma. Men Harrys i Hässleholm öppnar sin nattklubb på valborgsafton och gör plats för 150 gäster, varav max 50 på dansgolvet, fram till klockan 03.

– Vi får gå ut med ett förtydligande och ska även skicka över det till polisen, säger kommunens miljöchef Torbjörn Håkansson som på tisdagen fick kännedom om Harrys planer.

Miljökontoret har tillsyn över restaurangerna och polisen kontrollerar dansgolven så att det inte blir trängsel.

– Vi firar inte valborg, vi bara öppnar på valborg. Vi följer alla regler, säger bröderna Mathias och Henrik Berglund på Harrys som i vanliga fall brukar ha fullsatt på valborg med 600 gäster.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer har lett till att många nattklubbar i landet stängt eftersom de haft svårt att klara kraven på avstånd mellan gästerna. Det finns dock inte något särskilt förbud mot nattklubbar eller dans.

Harrys informerade om nyöppningen på sin Facebooksida sent på måndagskvällen. Efter en tids uppehåll på grund av osäkerhet kring innebörden av coronarestriktionerna öppnar nattklubben och dansgolvet i källaren nu på lördagar klockan 23-03. Valborgsmässoafton räknas också som lördag och samma tider gäller.

Harrys öppnar nattklubben med dansgolv på valborgsmässoafton.

Harrys informerar om att det blir sittande servering på nattklubben, man får dock hämta i baren förutsatt att det inte uppstår kö.

– Vi kommer att ge dig möjlighet att kunna hålla avstånd, men ansvaret ligger slutligen på dig själv, skriver Harrys.

Krogen kommenterar också den aktuella coronasituationen.

– Smittspridningen i Skåne är i nuläget låg men vi bevakar utvecklingen noga.

Torbjörn Håkansson berättar att miljökontoret har en kontinuerlig dialog med restaurangerna i kommunen.

– Alla vill nog följa restriktionerna, men samtidigt få ihop ekonomin. De vet att om de inte gör rätt kan vi stänga, säger han.

I första hand gäller det att se till så att möbleringen gör det möjligt att hålla de avstånd mellan gästerna som Folkhälsomyndigheten rekommenderar.

– Vi ser om lokalen är anpassad för att ha längre mellan borden med mera. Dansgolvet är svårare, den frågan har vi skickat vidare till polisen, säger Torbjörn Håkansson.

Han har tidigare fått information från Harrys om att nattklubben ska öppna på lördagar, men inte att det skulle hända något på valborgsmässoafton och inte heller att det skulle bli 150 gäster.

– Vi har under dagen fått information om marknadsföringen på Facebook. Jag har fått uppfattningen att de i normalfallet har betydligt fler sittplatser än 150, men vi får ha en dialog om att det måste vara 150 platser med avstånd emellan, säger han.

Ansvaret kan aldrig läggas över på gästerna.

– Restaurangerna har ansvaret för att möblera rätt och se till att avstånden hålls, säger Torbjörn Håkansson.

Han konstaterar att nationella myndigheter har uppmanat till ett lugnt valborgsfirande.

– Centralt har man ju tryckt på valborg, men det är väl framförallt stort i Lund och Uppsala, säger han.

Miljökontoret i Hässleholm har hittills inte gjort några inspektioner på restaurangerna kvällstid och har inte heller planerat några sådana. Torbjörn Håkansson bedömer att allt fungerat bra hittills.

– Men vi följer utvecklingen och gör bedömningar efterhand. Det kan förändras från dag till dag, säger han.

Harrys marknadsföring på Facebook fick på tisdagen många upprörda kommentarer där Harrys anklagades för att bidra till smittspridning, vara giriga med mera.

– Vårt ansvar att se till att förutsättningarna att hålla avstånden finns, säger Mathias Berglund.

Mathias Berglund säger att Harrys måste hålla öppet nu.

– Vi kan inte hålla stängt längre, men vi måste hålla öppet på rätt sätt och se till att gästerna kan hålla armlängds avstånd, säger han.

Med gästens ansvar menar han att Harrys inte kan hindra att ett sällskap som kommer tillsammans sitter närmare varandra, det får de själva avgöra.

– Vårt ansvar är att se till att förutsättningarna finns och att det inte blir köer, säger han.

Han har nu fått klarhet i hur nattklubb och dansgolv kan hålla öppet utan att bryta mot restriktionerna. Reglerna har förtydligats på polisens hemsida och säger att gränsen på max 50 personer bara gäller på dansgolvet, under förutsättning att personerna kan hålla avstånd. Det kan alltså vara fler gäster i restaurangen.

– Alla kan inte göra så här, men utformningen på stället gör att vi kan begränsa antalet på dansgolvet, förklarar Mathias Berglund.

En annan fördel är att nattklubben är avskild från restaurangen. Harrys kan ha sittande servering för gäster i restaurangen. I nattklubben går det att hämta dricka vid baren och sedan gå och sätta sig, så länge det inte blir köer.

Mathias Berglund betonar att Harrys inte inbjuder till något valborgsfirande.

– Folk får komma hit och fira vad de vill, säger han.

Han har full förståelse för att folk reagerar på att Harrys öppnar nattklubben nu.

– Men de vet oftast inte vilka regler som gäller. En del säger att vi ska ta ansvar och stänga. Men varför ska vi det? Många andra har också öppet. Om Folkhälsomyndigheten hade tyckt att det var olämpligt att restauranger hade öppet hade de väl stängt, säger han.

Han betonar också att smittspridningen i Skåne inte är som i Stockholm.

– Men ingen kan svara på om det kommer att bli värre. Vi följer siffrorna varje dag och de som kommer hit är inte i riskgrupperna, säger han.

Henrik Berglund betonar att öppningen inte handlar om girighet.

– Vi har öppet för att kunna betala våra fasta kostnader och lönerna till våra anställda, säger han.

Han tror inte att det kommer att bli 50 personer på dansgolvet.

– Jag skulle tippa att det blir 35-40 för att få armlängds avstånd, säger han.

Mathias Berglund anser egentligen att Folkhälsomyndigheten eller smittskyddsläkarna borde stänga alla restauranger på grund av coronaviruset.

– Nu är restriktionerna så pass hårda att vi egentligen inte kan hålla öppet. Om myndigheterna tvingar oss att stänga löser vår försäkring ut, men det gör den inte om vi stänger frivilligt. Vi lever i en gråzon, säger han.

Det har han också skrivit i ett mejl till Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

– Ta beslutet och stäng restaurangerna på grund av risk för smittspridning, vädjar han.

Han har inte fått något svar.

Även Bishop Arms och Statt håller öppet på valborgsmässoafton, men har inte marknadsfört det särskilt.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se