torsjö live

Studenter springer ut även i år

Studenter springer ut även i år

Riktigt så här blir det inte i år, men studenterna kommer att få springa ut i mindre format. Foto: Urban Önell

Hässleholms kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer beträffande covid-19. I år blir det därför en anpassad variant av det sedvanliga utspringet för årets studenter. För gymnasieelever i årskurserna 1 och 2 genomförs ingen skolavslutning.

Fredagen den 12 juni blir det ett anpassat studentfirande på Hässleholms tre gymnasieskolor. Årskurserna 1 och 2 i samtliga gymnasieskolor, men även årskurs 3 på Norrängsskolan slutar den 11 juni utan några skolavslutningsceremonier.

Hur kommer årets studentfirande att gå till?

– Vi har noggrant följt rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Det innebär att vi genomför skolavslutningar den 12 juni, men i begränsad skala. Enligt ett rullande schema genomförs avslutningen för avgångseleverna klassvis. Därefter kommer en klass i taget att springa ut och kunna möta högst två anhöriga per elev, säger Rolf Bengtsson, skolchef.

– Vi förstår att eleverna är besvikna. Men det är bra att vi kan hitta former för att fira avgångsklasserna, säger Jan Zettergren, rektor på Hässleholms Tekniska skola, HTS i ett pressmeddelande.

Utspring under hela dagen
ger mindre folksamlingar

Klasserna kommer att träffas på skolan. Då blir det stipendieutdelning, betygsutdelning, fika och ceremonier innan studenterna springer ut. Utspringen kommer att ske under hela dagen för att undvika stora folksamlingar, och varje elev får ta med sig två friska anhöriga som möter upp utomhus för att se utspringet. Personer i riskgrupper ombeds dock att inte närvara vid utspringet.

– Det kommer att bli en minnesvärd dag för våra elever med precis allt det härliga som en student ska innehålla. Det blir firande, mat, skratt och upptåg. Men vi håller nere folksamlingarna för att minska smittorisken, säger Mikael Lennartsson, rektor på Jacobsskolan.

Besvikna elever
känner ändå glädje och hopp

Under ett möte på måndagen med rektorer på gymnasieskolorna, gymnasiesärskolan, förvaltningschef och verksamhetschef för gymnasieskolorna framförde representanter för skolornas elevkårer sin besvikelse över att det vanliga utspringet och flakkortegerna uteblir i årets studentfirande.

Det blir inga studentflak i år. Foto: Urban Önell

– Man får göra det bästa av det här, det går inte att rubba, men vi tänker om och har nu något att längta till, säger Per-Anton Persson från Hässleholms Tekniska skola som tillsammans med sina skolkamrater Tuva Sedin och Vera Kvist kände besvikelse över att det inte blir som vanligt i år.

– Det ger hopp. Känns bra att det blir ett utspring. Klart att det är synd att vi går miste om studentveckorna men vi känner glädje att det blir studentfirande, säger Maja Nilsson & Felicia Broberg från Jacobsskolan.

Henrik Andersson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se