torsjö live vers2

Rättegång om skottdrama flyttade ut till Ljungdala

Rättegång om skottdrama flyttade ut till Ljungdala

Tingsrätten följde i de två skjutna brödernas spår när rättegången om mordförsöken på onsdagen flyttade ut till brottsplatsen på Ljungdalaområdet i Hässleholm.

Hässleholms tingsrätt flyttade på onsdagen ut rättegången om skottdramat på Ljungdala till brottsplatsen på en så kallad syn. Åklagaren Helena Ljunggren från riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet guidade domare, nämndemän, advokater med flera genom bostadsområdet i de två brottsoffrens spår. Målsägande och gärningsmän deltog inte, däremot av säkerhetsskäl två poliser.

Två män i 20-årsåldern står åtalade för mordförsök och grov misshandel, den ene dessutom för vapenbrott och narkotikabrott. Rättegången inleddes på måndagen i Malmö tingsrätts säkerhetssal och beräknas pågå där i ytterligare fem dagar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Den ovanliga rundvandringen startar på parkeringsplatsen vid de tre förskolorna Fyrklövern, Treklövern och Ängslyckan på andra sidan Trebackalånggatan där flera föräldrar som skulle hämta sina barn blev vittnen till dramat.

– Det blir rätt informellt. Vi ska få en överblick över området så att vi när vi hör vittnena berätta vet var de befinner sig någonstans, förklarar domaren Lena Berlin inledningsvis.

– Vi ska få en överblick över området, förklarade domaren Lena Berlin.

Helena Ljunggren tar sedan över och leder gruppen längs Trebackalånggatan där de två bröderna blev skjutna. Den yngre brodern kom här körande i sin bil och svängde in på bostadsområdets bortre parkeringsplats, närmast Mötesplats Ljungdala.

Vandringen leddes av kammaråklagare Helena Ljunggren från riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Det står folk i vägen och en av dem har en cykel, men han lyckas ändå parkera, förklarar Helena Ljunggren.

När han gått ur bilen uppstår en ordväxling och han blir misshandlad av tre män. Han tar sig sedan upp till sina föräldrars lägenhet där den äldre brodern också befinner sig. Helena Ljunggren pekar ut var lägenheten är och var olika vittnen bor.

– Vi går den väg som målsägandena tog, berättar hon.

Här på parkeringsplatsen blev den yngre brodern misshandlad.

Bröderna bestämmer sig för att tillsammans gå ut och prata med de misstänkta eftersom den äldre brodern känner en av dem genom jobbet. Vandringen fortsätter därför mellan husen åt andra hållet och via Karlavägen ut längre ned på Trebackalånggatan där man svänger höger och går upp mot förskolorna igen.

Gruppen stannar nästan mitt emot förskolorna där en gångväg viker in mellan husen. Här blir den äldre brodern skjuten i höften och segnar ner på marken.

– Här ligger han, delvis ute på gatan, säger Helena Ljunggren och visar med foten.

Här låg den äldre brodern efter att han blev skjuten.

Minst fyra skott avlossas. Fyra hylsor återfinns, två av dem vid en lyktstolpe cirka fyra och en halv meter bort och två 13 meter från platsen där den äldre brodern blev liggande.

– Bedömningen är att skytten måste ha rört sig under skottlossningen, säger Helena Ljunggren.

Exakt var den yngre brodern befann sig när han blev skjuten är oklart. Troligen vände han och sprang tillbaka. Kulan som träffade honom ytligt i bröstet gick in snett från vänster medan han var i rörelse.

Advokat Viktor Banke, den ene misstänktes försvarare, pekar ut den låga häcken som slutar vid bostadshuset några meter från gångvägen. Bakom den ska gärningsmännen ha befunnit sig när bröderna kom gående.

Advokat Viktor Banke pekade ut den låga häcken vid Trebackalånggatan som gärningsmännen ska ha gömt sig bakom.

När rättegången inleddes på måndagen överraskade Viktor Banke med att berätta att hans klient nu medgav att han varit på platsen ungefär vid tiden för brottet.

– Han har inte ändrat sina uppgifter, han har tidigare valt att inte lämna uppgifter, säger Viktor Banke till Frilagt.

Mannen har dock inte sagt att han varit närvarande vid någon misshandel eller skjutning.

– Han har inte deltagit eller varit medveten om att något ska hända, säger Viktor Banke.

– Min klient har medgivit att han varit på platsen, förklarade Viktor Banke.

De tilltalade är inte hörda i rättegången ännu. Det kommer att ske efter målsägandeförhören, antingen i nästa vecka eller veckan därpå. Måndagens förhandling ägnades huvudsakligen åt åklagarens sakframställan med bland annat visning av film från brottsplatsen.

Rättegången fortsätter på måndag, den 11 maj.

Text: Berit Önell
Foto: Henrik Andersson

Vandringen gick från förskolorna på vänster sida om Trebackalånggatan upp till parkeringsplatsen till höger, där misshandeln inträffade, genom bostadsområdet och ut på Trebackalånggatan igen, till den plats där skottlossningen ägde rum.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se