torsjö live

Bara 40 ungdomar får feriearbete i kommunen

Bara 40 ungdomar får feriearbete i kommunen

Det blir bara cirka 40 feriearbeten i Hässleholms kommun i år och de kommer att lottas ut bland sökande ungdomar födda 2003. Anledningen till neddragningen är, som Frilagt tidigare berättat, coronapandemin och reglerna om att ungdomar inte får arbeta i verksamheter där det kan finnas smittorisk.

Antalet feriearbeten var redan färre i år än de senaste åren. Kommunen gick från början ut med erbjudande om lika många feriejobb som förra året, 270, eller möjligen något färre. Sedan var beskedet att det fanns “cirka 200” feriejobb till ungdomar födda mellan 2002 och 2004. I förra veckan sa Jörgen Bergwall, chef för kommunens arbetsmarknadsenhet, till Frilagt att antalet skulle halveras på grund av covid-19, alltså till cirka 100. Men på fredagen berättade kommunen i ett pressmeddelande att det bara blir 40 kvar av vad man nu uppgav var 180 planerade platser.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om minderårigas arbetsmiljö innehåller ett förbud mot arbete med smittorisk.

– Det är såklart tråkigt att vi inte kan erbjuda fler än 40 platser i år. Men jag tycker att våra arbetsplatser gör rätt som tar detta på allvar och väljer att inte ta emot feriearbetare i de fall som det skulle innebära att de riskerar att utsättas för smitta, säger Kajsa Andersson, personaladministratör på arbetsmarknadsenheten, i pressmeddelandet.

De feriejobb som blir kvar är främst utomhusarbeten. Foto: Lotta Persson

De arbetsgivare inom kommunen som bedömt att de inte kan ta emot feriearbetare i sommar finns främst inom omsorgen: äldreboenden, hemtjänst med flera. Men även förskolorna och en del av fritidshemmen har fattat samma beslut.

– Det beror lite på hur den fysiska arbetsmiljön ser ut och vilka arbetsuppgifter som var planerade för ungdomarna, säger Kajsa Andersson till Frilagt.

Hon berättar att de arbetsplatser som återstår är en del av fritidshemmen samt utearbeten inom park och vaktmästeri och inom föreningsverksamheter.

– Det är arbeten där man inte har direkt kontakt med andra människor, säger Kajsa Andersson.

Intresset för kommunens feriearbeten är stort. Totalt har i år cirka 430 ungdomar ansökt. Cirka 175 som är födda 2003 konkurrerar nu om 40 jobb. Platserna kommer därför att lottas ut. Besked kommer den 29 maj.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se