Gruppen-3a-328x120

Ny bok om Finjas förflutna

Ny bok om Finjas förflutna

Finja – socknen där allt började. Det är en ny bok för hembygdsintresserade, med fog för sin anspråksfulla titel. Här slog Sveriges första renjägare läger för 13 000 år sedan. Sedan dess har mycket spännande hänt i trakten. Nu har Arne Larsson och Leif Börje Frid samlat det mest intressanta – stort som smått – i den nya boken. På Kristi himmelsfärdsdag släpps den för försäljning.

Det var 2016 som idén om boken föddes. Då samlade Diana Drougge och Arne Larsson hembygdsintresserade till ett möte. Ett första steg blev att skapa en hemsida på nätet: www.finjasocken.se. Den har fungerat som samlingsplats för alla med kunskap om trakten,människorna och tider som flytt. Totalt 400 inlägg har samlats där.

Leif Börje Frid och Arne Larsson har arbetat i tre och ett halv år med boken om Finjas historia.

Visserligen hade ABF redan 1985 ordnat en studiecirkel då man studerat hembygden och samlat ihop material. Men det var ingenting som sammanställdes. Likafullt har det förarbetet kommit väl till pass under arbetet med boken.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Historiska källor har nyttjats, liksom tidningsurklipp och bilder hämtade ur byrålådorna. Men framför allt har människor som levt och verkat i trakterna fått komma till tals. Att boken nu är klar betyder inte att hemsidan spelat ut sin roll. Den kan utvecklas vidare, där finns plats för mycket mer än det som kom med i boken.

– Det här har varit jätteroligt, säger Arne Larsson, som själv vuxit upp i Finja och minns hur byn såg ut på 1950-talet. Han har också varit politiskt aktiv (C ), engagerat sig i bygdegårdsföreningen och kyrkan.

”Var det bättre förr?” skriver Arne i baksidestexten. ”Denna bok kanske ger dig svaret. Om inte ger den i alla fall en god portion minnen från svunna tider.”

På Kristi himmelsfärdsdag släpps Finja – socknen där allt började.

Berättarglädjen har varit stor. Det blev till sist 211 sidor och 379 bilder som kom med. Arne Forsell, som tidigare drev Bildbyrån i Hässleholm, bidrar med mycket i boken, både med akvareller, fotografier och text. Lilly Bengtsson berättar med värme om sin uppväxt på Hörlinge gård, där hennes far var gårdssnickare. Framlidne prästen Anders Ström får bidra med ett kåseri om forna tider som han skrev 2003.

Leif Börje Frid har formgivit boken och skapat den luftiga layouten med stor stil på texten. Meningen är inte att den ska sträckläsas, man ska snarare ta ett avsnitt i taget.

– Det har varit viktigt att den ska vara lättläst, säger Leif Börje Frid.

Torsdagen den 21 maj äger boksläppet rum i Finja bygdegård, mellan klockan 14 och 17. Vill man komma då är det ett krav att köpa boken och förbeställa sitt exemplar genom att maila info@finjasocken.se Den kostar 300 kronor. Intresset har varit stort. Halva upplagan på 300 exemplar är redan förhandsbokad. Av smittskyddsskäl släpps bara en kund i taget fram till bokbordet. Akvareller av Arne Forsell finns att beskåda i bygdegården för dem som väntar på sin tur i kön.

Text och foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se