Gruppen-3a-328x120

Tre döda och elva smittade på Lyckåsa

Tre döda och elva smittade på Lyckåsa

Ytterligare en vårdtagare som bekräftats smittad av covid-19 avled på korttidsboendet Lyckåsa i Bjärnum i helgen. Därmed har totalt tre smittade på boende dött. Ytterligare fyra vårdtagare har bekräftats smittade av viruset, vilket innebär elva personer totalt. Minst två anställda har också testat positivt för coronaviruset.

Som Frilagt var först med att berätta tog smittspridningen fart sedan två coronasmittade personer för en dryg vecka sedan flyttade in på Lyckåsa efter att tidigare ha haft hjälp av hemtjänst i sina bostäder. Hur detta kunde hända ska nu utredas.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ungefär samtidigt visade det sig att en person som kommit till korttidsboendet från sjukhusvård var smittad.

På fredagen avled två av de smittade vårdtagarna och senare i helgen ytterligare en.

Lyckåsas rutiner säger att det är önskvärt att nyinflyttade personer hålls isolerade i 14 dagar, men enligt enhetschefen Johan Berglund är det svårt att klara när de flesta rummen inte har egen toalett. Dessutom är många av de boende dementa.

Alla ska nu hålla sig på sina rum och de anställda har skyddsutrustning så fort de går in till någon. Hos vårdtagare som inte är konstaterat smittade används förkläden utan ärm, annars är utrustningen densamma med munskydd, visir och handskar hos alla. Hos de smittade personerna ska handskarna dras upp över förklädenas långa ärmar så att det inte blir någon glipa. Hela munderingen byts efter varje besök.

Friska och sjuka på samma avdelning

Personalen känner ständig oro för att bidra till att smitta fler av de äldre, inte minst eftersom friska och sjuka vårdas på samma avdelning.

– Det är en jättenackdel. Man tänker bara på att man inte ska smitta dem, säger en anställd till Frilagt.

Personalen har fått betydligt mer att göra på grund av smittutbrottet, inte bara för att skyddsutrustning ska på och av många gånger under ett arbetspass.

– Tidigare skötte Hässlehems personal städningen, nu får de inte komma in på grund av smittan så vi måste städa också.

Vikarier sätts in vid behov, men de får inte också arbeta inom andra delar av omsorgens verksamheter.

Sex döda i Skåne senaste dygnet

Region Skåne meddelade på söndagen att sex personer dött i covid-19 det senaste dygnet. Folkhälsomyndigheten hade samma siffra för hela landet, men eftersom det finns en eftersläpning i siffrorna betyder det inte nödvändigtvis att alla dygnets dödsfall skett i Skåne. Region Skåne redovisade på söndagen 162 avlidna och 1 502 konstaterat smittade. 82 vårdades på sjukhus, varav 21 i intensivvård.

I Hässleholms kommun hade enligt Region Skånes senaste statistik (den 20 maj) totalt 23 personer konstaterats smittade av covid-19 sedan den 15 mars. Då räknas enbart personer som vårdats på sjukhus och äldreboenden, alltså inte vårdtagare i kommunens övriga omsorgsverksamheter. På fredagen hade Hässleholms kommun haft 13 bekräftat smittade inom omsorgsverksamheterna, vilket är sju fler än fredagen före. Totalt fyra personer hade avlidit.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se