logga-ligg-tjock

Inga badbryggor vid Björkviken i år heller

Inga badbryggor vid Björkviken i år heller

Den tidigare bryggan vid Björkviken var en flytbrygga som låg direkt på vattnet, något som enligt kommunen kunde förvärra problemen med algblomningar vid badplatsen eftersom vattnet inte kunde passera. Foto: Urban Önell

Björkvikens bryggor brann upp vid magasinsbranden förra året och ekonomi saknas för att investera i nya. Dessutom är det inte klargjort vilken sorts bryggor som fungerar bäst och ska användas i Finjasjön.

Kommer det att finnas några badbryggor vid Björkviken i år?

– Nej, de har tyvärr brunnit upp och vi har inte investeringsmedel till nya. Dessutom är det inte klargjort vilken sorts bryggor som ska användas. Vi vill gärna ha högflytande bryggor där vatten kan passera under, säger Henrik Samevik, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Var är försäkringspengarna för de bryggor som brann upp vid magasinsbranden förra året?

Henrik Samevik, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen, säger att det inte finns pengar till någon brygga vid Björkviken.

– Ja, vi undrar också vart de försäkringspengarna tog vägen. Vår förvaltning har inte fått besked om att vi kan ta del av några försäkringspengar, säger Henrik Samevik.

Om det skulle finnas bryggor i år, vad skulle det då komma att kosta?

– Om man ska lägga högflytande bryggor till dykfritt djup, pratar vi om 3-4 hundratusen kronor, säger Henrik Samevik.

2018 budgeterades 2,5 miljoner kronor till en brygga. Men politikerna tyckte att det var för mycket algblomningar och för många badförbud. Vattenkvalitén ansågs helt enkelt vara för dålig, för att det skulle vara ekonomiskt försvarbart att lägga en brygga vid Björkviken.

För mycket algblomningar och badförbud för att det skulle vara ekonomiskt försvarbart att lägga en brygga vid Björkviken, tyckte politikerna 2018 och lämnade tillbaka de 2,5 miljoner som budgeterats. Foto: Berit Önell

Bryggan, som 2018 budgeterades med 2,5 miljoner kronor, gjordes väl aldrig. Vad hände egentligen?

– Det var en fast brygga till dykbart djup. Ganska bred och massiv. Den gjordes aldrig och pengarna lämnades tillbaka. Dåvarande fritidsnämnden valde att inte lyfta ärendet eller ge slutbesked om att bygga den bryggan. Men nu mäter man vattenkvalitén igen, säger Henrik Samevik.

Det har sedan tidigare tagits fram en åtgärdsplan för Björkviken. Hur långt har ni kommit i det ärendet, och vad kommer det att resultera i?

– Den jobbar vi med. Vi ska göra en utvecklingsplan för Björkviken och titta på möjligheten att göra ställplatser för husbilar, göra utekök, fler sittgrupper med mera. Göra det mer turistanpassat, säger Henrik Samevik.

Henrik Andersson

Läs mer:

2017-02-16 Björkviken får ingen brygga i sommar

2018-02-09 Försämrad vattenkvalitet kan stoppa brygga i Björkviken i sommar

2020-05-16 Mindre alger i sjön – men mer alger på fiskenäten

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se