torsjö live

Klart för spel i damallsvenskan – försiktig optimism i Vittsjö

Klart för spel i damallsvenskan – försiktig optimism i Vittsjö

Äntligen dags för start i damallsvenskan. 28 juni startar första omgången men spelschemat är ännu inte spikat.

Äntligen blir det start för vittsjötjejerna i damallsvenskan.

På fredagen lät Folkhälsomyndigheten meddela att man ger klartecken för all tävlingsverksamhet, inklusive elitidrotten.

-Det känns jätteskönt, nu vet vi vad vi har att förhålla oss till, säger Erika Nilsson, sportchef i Vittsjö GIK.

Egentligen skulle damallsvenskan, för Vittsjös del, ha startat med bortamatch mot Göteborg den 5 april. Men som alla vet satte coronakrisen stopp för planerna. Fram till nu har ovissheten varit stor och så här långt är det totalt sex uppskjutna omgångar. Nu blir det troligtvis ett helt nytt spelprogram och avsikten är att samtliga 22 omgångar ska genomföras.

– Troligtvis görs en geografisk indelning så att vi får börja mot lag som Rosengård, Kristianstad och Växjö. Långresorna lär komma först på slutet, tror Erika Nilsson.

Erika Nilsson, klubbchef i Vittsjö GIK, ser fram emot att äntliga komma igång med seriespelet, även om det kan bli tufft med ekonomin om man tvingas spela hela säsongen utan publik

Något som hon samtidigt beklagar eftersom det är just derbymatcherna som drar mest publik och, åtminstone, de första omgångarna kommer att spelas inför tomma läktare. Och om smittorisken består är det risk för att hela serien kommer att genomföras utan publik.

– Det skapar så klart stora problem för klubbarna men vi kommer att fortsätta med våra stödbiljetter och andra arrangemang för att få in pengar. Vi ger inte upp i första taget.

Fortfarande är det mycket som är ovisst, inte bara att spelprogrammet inte är spikat.

– Hur kommer vi till exempel till bortamatcherna? Får vi åka buss, eller ska vi ta tåg?

Bortsett från den osäkerheten, och det faktum att det kan bli ekonomiskt tufft, tycker Erika Nilsson att Vittsjö GIK är bra rustade inför säsongen. Strax innan coronapandemin bröt ut hade man också ytterligare ett nyförvärv på gång, en forward. Nu är det osäkert hur det blir med den saken.

– Med tanke på att det lär bli ett tufft spelprogram med täta matcher, och därmed en ökad skaderisk, hade det så klart varit bra med ytterligare en forward i truppen, men i nuläget kan jag varken säga ja eller nej till det. Det kan ju bli ett väldigt svårt ekonomiskt läge.

Thomas Mårtensson, som tillsammans med Stefan Ekstrand, tränar laget känner sig splittrad inför starten av damallsvenskan.

– Samtidigt som det är skönt att det kommer igång är det lite av ett vågspel med tanke på den fortsatta smittorisken. Det kan ju drabba lagen väldigt olika och då får man inte längre samma förutsättningar.

Så för Thomas Mårtenssons del hade en stängd serie varit att föredra, en serie där man korar vinnaren och de lag som går till Champions League-spel. Men också en serie där inget lag flyttas ner.

– Utöka i stället damallsvenskan till 14 lag nästa säsong. Något jag predikat för i snart 20 år, men nu är det verkligen läge att göra detta.

Annars tycker Thomas Mårtensson att det är bra att starten sker den 28 juni, inte den 14 som först var planerat.

– Det här ger oss bättre tid till förberedelser. Vi bör ju helst spela någon träningsmatch. Som det är nu har ju ingen av tjejerna spelar match på över två månader.

Ovissheten inför seriestarten är alltså stor. Förutsättningarna har plötsligt förändrats och det är, om möjligt, ännu svårare nu att förutsäga utgången av 2020 års damallsvenska.

– Den klubb som kan hantera tomma läktare bäst har en klar fördel, menar Thomas Mårtensson.

Även andra saker, som hur smittan slår och hur man klarar det täta matchandet utan skador med relativt små trupper, spelar så klart in.

Positivt för Vittsjö är att man fått behålla i stort sett samtliga spelare från förra årets succélag, och dessutom fyllt på med flera intressanta spelare. Nya i truppen är danskan Mie Leth Jans med landslagsmeriter. Hon kommer precis som ett annat nyförvärv, u23-landslagets kapten Ebba Wieder, från toppkonkurrenten Rosengård. En före detta Rosengårds-spelare, Emma Pennsäter som närmast kommer från Göteborg, är också ny i truppen. Även hon är u23-landslagsspelare. Från Kristianstad kommer Saga Jontoft, u19-landslagsspelare.

– Fysiskt sett är vi bättre förberedda än någonsin och vi har en bra trupp där tyvärr ett par spelare – stabila mittlåset Sandra Adolfsson och Alexandra Benediktsson – dragits med skador. Båda är dock på gång igen.

– Sedan har vi en härlig stämning i truppen. Det är helt underbara både spelare och människor och så bra att det ska räcka till en placering bland topp tre. Men som sagt, det här är ingen normal säsong och därför mycket svårare att tippa. Det räcker med skador på några nyckelspelare eller coronasmitta i truppen så kan det vara kört.

En av nyckelspelarna, sedan många år tillbaka, är Sandra Adolfsson. Som också är aktuell för en plats i landslaget. Sandra har haft skadeproblem under försäsongen men nu börjar det rätta till sig.

– Jag både hoppas och tror att jag ska kunna vara spelklar till premiären, säger hon.

En premiär som hon verkligen sett fram emot.

Vittsjös landslagsspelare Sandra Adolfsson är lättad över beskedet om damallsvenskan kan starta den 28 juni.

– Skönt att äntligen få ett besked om att kunna spela matcher igen. Tyvärr utan vår fantastiska publik, men jag hoppas vi klarar det ändå.

Årets säsong är svår att tippa, tycker hon. Inte minst med tanke på att matcherna kommer tätt och därmed ökar skaderisken.

– De lag som slipper en massa skador är de som kommer att gå bäst.

Truppen ser stark ut och förutsättningarna för en placering i den damallsvenska toppen finns. Många i vittsjötruppen är bara i början av sin karriär och spelare som Sandra tror kommer att utvecklas ytterligare är till exempel Michelle De Jongh och Ebba Hed.

Men också förra årets nyförvärv från Linköping, Tove Almqvist, kommer att gå framåt, tror Sandra.

– Och så får vi hoppas att Clara (Markstedt) gör många mål.

Gert Jacobsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se