torsjö live vers2

Bjärnums museum får stöd året ut

Bjärnums museum får stöd året ut

Museet i Bjärnum har ekonomiskt hotats av att kommunen nekat fortsatt betalning avseende larmkostnaderna. Nu har kommunen ändrat sig och står för alla kostnaderna året ut.

– De ringde om en tillfällig lösning igår som räcker året ut. Jag hade föreslagit att kommunen skulle stå för kostnaderna, som de stått för innan, och att vi skulle stå för de överskjutande kostnaderna. Helt plötsligt säger de att vi tar alla kostnaderna detta året, säger Håkan Andreasson, ordförande i Bjärnums hembygdsförening.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Utan denna tillfälliga lösning, är det sannolikt att ni behövt stänga?

– Vi hade inte behövt stänga direkt. De hotade med att vi skulle betala alltihopa, och då hade jag varit tvungen att säga upp en person. Förhoppningen är att vi ska kunna ha kvar denna person, framförallt nu när Sverige dessutom tycks öppna upp sig, säger Håkan Andreasson.

Vet du något om hur det blir nästa år?

– Jag vågar inte säga något om hur de tänker hantera det här nästa år. De tycker att det saknas avtal mellan tekniska förvaltningen och oss. Det finns avtal som saknas, och hur kommande avtal kommer att se ut vet jag inget alls om idag, säger Håkan Andreasson.

Tekniska nämndens ordförande Torsten Nilsson (M). Foto: Exakta Creative

Torsten Nilsson (M), tekniska nämndens ordförande, berättar att kommunen ändrat sig för att reda ut situationen tillfälligt.

Vad är skälet till att ni ändrade er?

– Det finns inga skrivna avtal om hyra eller nyttjanderätt gällande Bjärnums hembygdsförening. Vi tar kostnaden detta året ut. Under tiden ska vi skriva ett hyresavtal / nyttjanderättsavtal och även klargöra vad kommunen respektive föreningen ska stå för så vi inte hamnar i liknande situationer, säger han.

Henrik Andersson

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se