torsjö live vers2

Lång väntan på fiberanslutning i Emmaljunga

Lång väntan på fiberanslutning i Emmaljunga

Det är många i Emmaljunga som vill ha fiberuppkoppling. Trots flera löften från Hässleholms Fiber, enligt Lars Bengtsson i Emmaljunga, har ingen fiber ännu grävts ner. Något säkerställt slutdatum finns inte heller eftersom projektet hela tiden skjuts på framtiden.

Tony Hadarson, kommunens fiberchef. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Tony Hadarson, chef för Hässleholms Fiber, var inbjuden till ett möte i Folkets hus i Emmaljunga tidigare i år.

– Då lovade han på heder och samvete att starten för fiberutbyggnaden ska vara vecka 48 i år. Men ringer man Hässleholms Fiber vet de ännu inte när grävstarten ska ske. Vi får inte reda på något överhuvudtaget, säger Lars Bengtsson.

Eftersom Hässleholms Fiber inte vet när grävstarten ska ske, hur kan då Tony Hadarson lova att det ska börja grävas vecka 48 i år?

– Han har stått och lovat det, men vi har fått löften förr. Vi börjar nu tänka på andra aktörer, men de har ju stoppat alla, både Telia och andra. Telia ville bygga ut för tre år sedan, men det stoppades, säger Lars Bengtsson.

Hur länge har ni haft önskemål om fiberanslutning?

– Det har vi haft länge, och trodde att vi skulle ha det redan december 2019. Sedan blev vi faktiskt lovade att fiberuppkopplingen skulle vara klar innan kopparlinan bröts, men så blev det inte, säger Lars Bengtsson.

Eftersom ni inte har någon kopparlina har ni ingen möjlighet till ADSL. När försvann den möjligheten?

– Det var hösten 2019 som kopparlinan bröts och därefter har vi bara haft mobilt bredband, och det är uruselt, säger Lars Bengtsson.

Fibergrävningen i Emmaljunga dröjer. Foto: Urban Önell

Hur många i Emmaljunga vill ha fiber?

– Som jag vet är det omkring 45 procent i samhället. Men i närområdet finns en förskola, Junibackens förskola, och de har också bara mobilt bredband. De behöver ha en stabil uppkoppling. Även kommunens eget räddningsvärn i Emmaljunga, som är en samhällsviktig tjänst, är utan fiberuppkoppling.

Frilagt frågar Tony Hadarson hur det kan komma sig att Hässleholms Fiber inte vet när grävstarten ska ske i Emmaljunga, trots att han vid ett möte i Emmaljunga Folkets hus ska ha lovat grävstart vecka 48.

– Det stämmer att jag höll ett informationsmöte i Emmaljunga och angav en preliminär tidsplan. Enligt den tidsplanen skulle vi börja gräva vecka 48. När jag höll det informationsmötet kände jag inte till hur den nya investeringsbudgeten skulle tas emot. Vecka 48 gäller kanske inte längre, men jag kan säga att planen fortfarande är att vi ska börja gräva under hösten. Anledningen till att min personal svarar som de gör är att vi fortfarande har lite oklarheter med tidsplanen, säger Tony Hadarson.

Ni lovade fiberuppkoppling i Emmaljunga, innan kopparlinan bröts. Varför blev det inte så?

– Anledningen är att hela projektet för fiberutbyggnaden har förskjutits cirka ett och ett halvt till två år. Det här är otroligt stora projekt. Vi har förväntningar på oss att ersätta det gamla kopparnätet, som det tog cirka 100 år att bygga. Det ska vi göra på tio år, och nu har vi hållit på i fem år, säger Tony Hadarson.

Kommunens ambition för  fiberutbyggnaden var från början (beslutet togs 2015) att 95 procent av invånarna skulle ha tillgång till fiber 2020.

Henrik Andersson

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se