torsjö live vers2

Ingen covidenhet förrän i juli

Ingen covidenhet förrän i juli

Den planerade covid-19-enheten på Högalidshemmet i Hässleholm kan inte öppna förrän i juli. De fackliga förhandlingarna är ajournerade och nya förhandlingsdagar är bokade både i nästa vecka och den 1 juli.

När Karin Axelsson (M), ordförande i omsorgsnämnden, den 20 maj fattade ett ordförandebeslut om att snabbt öppna en covid-19-enhet var ambitionen att starta den 1 juni. Sedan har öppnandet skjutits upp flera gånger. Vid en presskonferens i förra veckan uttryckte omsorgsförvaltningens ledning förhoppningen att enheten skulle kunna starta direkt efter MBL-förhandlingen i tisdags, den 16 juni. I underlaget, daterat den 29 maj, som de fackliga företrädarna fick utsänt inför förhandlingen var startdatum satt till den 17 juni.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Nu står det klart att enheten dröjer ytterligare. Förhandlingen ajournerades först till torsdagen, men blev alltså inte klar då heller.

Här på Högalidshemmet ska covid-19-enheten öppna, men inte förrän i juli. Foto: Henrik Andersson

Enligt verksamhetschef Kenneth Persson, som varit med under en del av förhandlingen, beror ajourneringarna inte på att parterna är oeniga.

– Nej, men vi måste lyssna på de fackliga och det finns tusen saker att gå igenom, säger han.

Han berättar att han själv var med och startade korttidsboendet Linnégläntan.

– Att bara iordningställa lokalerna tog över två månader, det är mycket detaljer som ska på plats. Att öppna en ny enhet på en till två veckor går inte, säger han.

Det handlar bland annat om personalens schema och utrustning och tjänster som måste beställas innan de kan monteras, exempelvis lås och elarbeten.

– Vi vill gärna öppna så snart som möjligt, men det blir inte före den 1 juli. Då är förhandlingen enligt MBL paragraf 11 förhoppningsvis klar. Men om det blir oenighet om någonting kan facken begära ytterligare förhandling, säger han.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se