torsjö live vers2

Video släppt: Vikingabyn tar strid

Video släppt: Vikingabyn tar strid

Vikingabyn vid Vätteryds gravfält ska inte rivas, trots bilderna i torsdags på hur brädor vid entrén rivs upp. I en film som publicerades i sociala medier på söndagskvällen tackar Oddvar Otetileu och “Team Vittfarnas” för all support de senaste dagarna. Han går också till hårt angrepp mot kommunpolitikerna.

– På grund av det enorma stödet som vi har fått från allmänheten känner vi energi att kämpa vidare mot lögnaktiga politiker, säger han till Frilagt.

I filmen håller Oddvar Otetileu ett cirka fem minuter långt tal sittande på en tron i långhuset som kommunen dömt ut som svartbygge. Han är omgiven av “Team Vittfarnas” bestående av medlemmar i vikingaföreningen, tillresta vikingar från Foteviken, vanliga Sösdalabor, entreprenörer från trakten, ett par före detta politiker med flera.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård
I sitt tal i filmen försäkrar Oddvar Otetileu att vikingabyn inte ska rivas. Han ger inte upp utan tar istället strid mot kommunpolitikerna.

Rivningen av entrébrädorna framför huvudbyggnaden föranleddes av att mark- och miljödomstolen gett kommunen rätt mot Oddvar och Maral Otetileu i två av de ärenden de överklagat. Oddvar Otetileu sa då att hela stället skulle rivas. Men nu lovar han att inte ge upp. Allt ska överklagas.

– Team Vittfarna viker inte knä för myndigheterna, säger han.

I filmen riktar han skarp kritik mot miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Kenny Hansson (M) som drivit bygglovsärendena mot dem, enligt Oddvar Otetileu på felaktiga grunder. Men han är också besviken på kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) som han inte lyckats nå efter deras möte i förra veckan.

– Jag har tappat förtroendet för honom. Han svarar inte ens när jag ringer, förklarar Oddvar Otetileu.

Han riktar även ett svar till dem som kanske undrar om han inte anser att lagen ska följas.

– Sjävklart ska man följa lagen. Men gäller det inte alla? Gäller det inte kommunen?

Filmen hade efter bara en timme över 1 000 visningar och många kommentarer till stöd för vikingabyn.

Berit Önell

Se filmen här

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se