torsjö live

Covid-19-team startar Enheten dröjer

Covid-19-team startar Enheten dröjer

Hemtjänsten kommer från och med imorgon inte att arbeta med personer med konstaterad covid-19. Det särskilda temet ska ta över och arbeta helt avskilt från övrig personal med egna bilar och egen lokal att utgå ifrån. Foto: Lotta Persson

Ett särskilt team som enbart arbetar mot vårdtagare i hemsjukvården med konstaterad covid-19 startar imorgon, tisdag, i Hässleholms kommun.

– Det finns flera fördelar med ett särskilt team, framförallt minskar risken för att smitta sprids, säger Eva Liljekvist Borg, tillförordnad omsorgschef, i ett pressmeddelande.

Den planerade covid-19-enheten på Högalid lär däremot dröja tills efter semestrarna. De fackliga förhandlingarna om den fortsätter på onsdag.

Teamet kommer att att vara tillgängligt dygnet runt, alla dagar i veckan. Det ska jobba helt separat från övrig personal, med egen lokal att utgå ifrån och egna bilar. Teamet består av en enhetschef, en samordnare och 15 vård- och omsorgsmedarbetare.

– Alla har frivilligt anmält sitt intresse för att arbeta i teamet. Det är ett motiverat gäng som vill göra sitt bästa i en mycket speciell situation, säger Eva Liljekvist Borg.

Enhetschef är Monica Nilsson som i vanliga fall arbetar som enhetschef på äldreboendet Hemgården i Tyringe.

– Det känns väldigt spännande att vara en del av ett team, som kommer att bli specialiserade och duktiga på att ge vård och omsorg till brukare med konstaterad covid-19, säger hon i pressmeddelandet.

När en brukare i ordinärt boende blivit konstaterad smittad tar teamet över och ansvarar för vården och omsorgen tills personen friskförklarats.

– På så vis behöver inte övrig personal känna oro för att arbeta med smittade personer, säger Eva Liljekvist Borg.

De fackliga förhandlingarna är alltså klara när det gäller covid-19-teamet.

– Vi går vidare och förhandlar om enheten på onsdag. Mycket kan tillämpas på båda, så vi hoppas att vi blir klara då, säger Eva Liljekvist Borg till Frilagt.

Däremot tror hon inte att enheten på Högalid kan starta på ett tag.

– Inte med den personalsituation vi har nu i semestertider. Det är ju lite sent, de flesta andra kommuner gjorde det här i mars eller april. Jag tror inte att vi kan vara igång förrän efter semestrarna, säger hon.

Berit Önell

Covid-19-enheten på Högalidshemmet kommer sannolikt inte att öppna förrän efter semestrarna. Foto: Henrik Andersson
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se