torsjö live

Hässleholm har flest nya fall av covid-19 i Skåne

Hässleholm har flest nya fall av covid-19 i Skåne

Spridningen av covid-19 ökar mest i Hässleholms kommun, jämfört med övriga Skåne. Under vecka 26 tillkom 53 nya fall per 100 000 invånare. Det visar Region Skånes statistik som publicerades på tisdagen.

Kartan över nya fall per 100 000 invånare visar att tre kommuner har mörkare blå färg som indikerar större smittspridning. Förutom Hässleholm är det Trelleborg med 50 nya fall per 100 000 invånare och Helsingborg med 44.

Trenden i Hässleholm har varit ökande i flera veckor. Totalt har nu 151 personer hemmahörande i Hässleholms kommun konstaterats med covid-19. Det är 28 fler än för en vecka sedan. Veckan dessförinnan tillkom 25 fall.

Malmö har 22 nya fall räknat per 100 000 invånare och Lund har 20. Men totala antalet bekräftat smittade är fortfarande störst i storstäderna, 877 i Malmö, 765 i Helsingborg och 287 i Lund.

Antalet bekräftade fall bland yngre skåningar ökar. Det visar sig när nu provtagningarna utökas. På vardagar görs 1 000 tester om dagen.

– Det här är en viktig signal om att vi fortfarande har en pågående smittspridning i samhället. Viruset tar inte hänsyn till ålder utan kan drabba alla. Vi vet att yngre personer oftast får mildare symptom, men de kan smitta äldre som kan bli rejält sjuka, säger smittskyddsläkare Eva Melander i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Under förra veckan upptäcktes också flera fall av smittspridning bland personal och patienter på sjukvårdsavdelningar i Skåne. Enligt pressmeddelandet har smittspårning nu skett och utbrotten är under kontroll.

– Det är viktigt att än en gång påminna om att fysisk distansering är viktig även på arbetsplatser och i gemensamma personalutrymmen, säger Kristina Trell, chef för Vårdhygien i Region Skåne.

Mer än 90 procent av de avlidna i covid-19 i Skåne var över 70 år gamla. Antalet dödsfall är överlägset flest bland män i åldersgruppen 80-89 år. De bekräftade sjukdomsfallen är dock flest bland kvinnor i åldern 50-59 år. Även antalet sjuka bland kvinnor mellan 20 och 49 är nu fler än antalet sjuka oavsett kön i åldersgrupperna över 60 år.

Antalet konstaterat smittade i Skåne var på måndagen 3 062. På tisdagen hade 252 personer rapporterats avlidna. 33 personer vårdades på sjukhus, varav 7 på intensivvårdsavdelning.

Hässleholms kommuns omsorgsverksamheter redovisade på tisdagen totalt 30 bekräftade fall av covid-19, varav 19 på korttidsboenden, 9 inom hemtjänsten, en på äldreboende och en inom FSS (handikappomsorgen). 14 har avlidit och 12 har tillfrisknat.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se