torsjö live

Varning i Coronatider!

Varning i Coronatider!

INSÄNDARE. Undertecknad var ute på daglig hälsopromenad. Tre cyklande barn-ungdomar kom, en av dom riktade en kraftig hostning mot mitt ansikte. Jag sa: “Är du inte riktigt klok” och därtill några väl valda ord till honom. Var finns föräldraansvaret? En dam med en söt liten hund var i närheten. Hon sa: “Vad gör du?!” De äldre i vårt samhälle är andra klassens människor – som de svarta i USA. Men tilläggas bör att det beror på vilken grupp eller vilken person man är. Att det skulle behövas en pandemi som covid -19 för att man skulle få upp ögonen hur det är i äldreomsorgen.

”Alla människors lika värde”. Från människans första andetag till det sista är det endast munnens rörelse och inte dess innebörd.

Från TV4 en morgon då programledare och en inbjuden gäst skrattade. Nu har ”gamlingarna ” tagit över nätet. Ytterligare en kränkning. Det är nu 2020. Var finns respekten ? Seniorerna har byggt upp vårt samhälle de har inte fått leka sig igenom livet.

Jag vill sända tusen röda rosor i ord till professor i geriatrik Yngve Gustafson. För hans varma goda omsorg och förståelse till alla seniorer ”äldre”. Han vänder inte kappan efter vinden, han håller sig till sanningen. Det saknas kunskap inom detta område. Endast 2 procent av Sveriges sjuksköterskor har kunskap i gerontologi och geriatrik, enligt professor Yngve Gustafson. Vid ädelreformens införande 1992-1993 skulle det vara sjuksköterskor som skullevara ansvariga… Ansvar innebär också bland annat att se till att allt fungerar som det ska. Inte bara att sitta framför datorn och slita byxbaken. Vad gör alla enhetschefer? De som var utbildade inom äldreomsorgen fick bland annat bli pappersvändare. Nu skulle vi få en äldreomsorg värd namnet. Men jag drar inte alla över en kam…

Nu har vi ett resultat av detta. Det behövs utbildning och goda kunskaper inom många områden och lämplighet. De äldre har fått betala ett högt pris. Hur det är och varit i äldreomsorgen har varit känt i många år. Men man har inte lyssnat på alla varningar inom detta mycket viktiga område. Att arbeta inom äldreomsorgen har ju ingen status. Varför, Varför? Vi har fått vårt huvud för att använda det efter våra gåvor och inte bara som prydnad för vår kropp.

Nu ska seniorerna få 180 kr mindre i seniorlön på grund av covid-19. Det är stor skillnad om man lever i tvåsamhet. Skrattretande, tillåt mig le men ett gott skratt förlänger livet. Tag det i stället från riksdagsledarmöter, regering och övriga beslutande i regioner och kommuner.

Victoria Pehrsson Hässleholm
Fd Föreståndare äldreboende
Gymnasielärare i vård och omsorg mm

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se