torsjö live

Skrämmande utveckling av de kommunala lönerna

Skrämmande utveckling av de kommunala lönerna

INSÄNDARE. Det är skämmande när man läser om våra förvaltningschefers löner i Hässleholms kommun. Den genomsnittliga lönen, för förvaltningschefer i Sverige ligger på 63 500 kr i månaden och för kommunchefer 76 400 kr i månaden. Det blir 762 000 kr respektive 916 800 kr per år plus semesterersättning. Sen kommer också sociala avgifter på detta. Detta är mycket pengar. Alla förvaltningschefer i Hässleholms kommun ligger över detta. Högst ligger kommunchefen med 102 500 kr i månaden. Det blir 1 230 000 kr om året och då tillkommer semesterersättning samt sociala avgifter. Vi ligger i kommunen på alla förvaltningscheferna på 81 300 kr i månader över riksgenomsnittet, efter att man slagit ihop deras löner. Det blir nästan en miljon kronor per år plus semesterersättning och sociala avgifter. Dessa pengar hade kunnat fylla många hål i kommunens budget. Dessutom skall kommunen betala 1,5 miljon kronor i avgångsvederlag, till den sparkade omsorgschefen. Man håller väl också fortfarande på att betala på förra skolchefens avgångsvederlag plus en del andra chefer som fått sparken, det senaste året.  Jag satt på ett möte med majoriteten i kommunen för ungefär 10 år sedan, där man sa att det skulle inte skrivas fler anställningsavtal, med sådana avgångsvederlag. Detta har man tydligen glömt, fastän vissa av de politiker, som satt med på detta möte, fortfarande är kvar i Hässleholmspolitiken idag.

Dessa pengar som nu betalas ut i höga löner och avgångsvederlag, hade t.ex. användas till reparera Kristianstadsvägen, fixa hopptornen och vattenrutschbanan på Qpoolen, laga simhallen på Tyrs Hov, fixa Furutorpshallen, så att den blir godkänd för allsvenskt handbollsspel och fixa brandsäkerheten på Markan, så att de inte behöver stänga. Jag skulle kunna räkna upp flera exempel, men jag nöjer mig med dessa.

Jag hoppas att de politiker, som sitter och bestämmer över dessa löner och löneavtal, tar sig en tankeställare och se vad man skall prioritera. Löner eller kommunens verksamhet?

Mikael Björklund

Folkets Väl

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se