torsjö live vers2

Covid-19 på Solgården i Hästveda

Covid-19 på Solgården i Hästveda

Personal på äldreboendet Solgården i Hästveda har sannolikt smittat vårdtagare med covid-19. Två i personalen konstaterades smittade i fredags och en vårdtagare idag. Barriärvård med full skyddsutrustning och isolering på rummen har införts på hela boendet. Samtliga boende och anställda har testats och svar väntas imorgon eller på måndag.

Barriärvården startade i lördags. De flesta av de 38 boende och 50-talet personal har dock provtagits senare och ännu inte fått svar.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

– Det var två svar som kom idag, så vi väntar på i princip alla, både boende och personal, säger Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska, till Frilagt.

Det ena svaret var alltså positivt.

Hittills är en boende och två i personalen på Solgården konstaterat smittade. De flesta av de 38 boende och ett 50-tal anställda väntar fortfarande på provsvar. Izabella Wettermyr, biomedicinsk analytiker, förbereder här prover med frågeställningar om covid-19. Foto: Region Skåne, Liselotte Österlind

Birgitta Ljungbeck säger att alla åtgärder nu vidtagits på ett sätt som inte var möjligt på grund av den bristande beredskapen tidigare i pandemin.

– Här har vi verkligen gjort allt enligt alla konstens regler. Det känns skönt att vi nu har alla rutiner på plats så att det kan fungera så bra som möjligt. Sedan är det så klart tragiskt att en av de äldre blivit smittad, säger hon.

Hon är kritisk till Folkhälsomyndighetens och Socialstyrelsens hantering av pandemin.

– Jag är rätt så rejält kritisk till den nationella beredskapen. Om den hade funnits hade vi i kommunen aldrig fått den oro vi fick kring skyddsutrustning med mera, då hade kommunerna haft bättre förutsättningar, säger hon.

Hon konstaterar att det kommit utförligare rutiner efterhand.

– Det är inget vi kan förneka. Idag har vi det som vi skulle haft från början i hela landet. Från första början var det brist på skyddsutrustning. Det kom de i fatt rätt snabbt, men sedan var det provpinnar och prov-kit och det är inte förrän nu under sommaren som det börjat fungera. Idag är det väldigt lätt att få ett test. När det började fick vi knappt ta prover i ordinärt boende (i hemsjukvården) utan då skulle vi prioritera särskilt boende, säger hon.

Många har också blivit sjuka och dött inom äldreomsorgen, något som Birgitta Ljungbeck tycker är illa. I Hässleholm har 16 personer avlidit. Värst drabbat har korttidsboendet Lyckåsa varit med tio avlidna.

– Men det har också varit en hemsk debatt om massdöd på äldreboendena och den kan jag inte stå bakom. Här har vi haft helt fantastiska läkare som besökt de äldre och de som har behövt det har fått sjukhusvård, säger Birgitta Ljungbeck.

I dagsläget finns inga bekräftat covid-19-smittade i någon annan av kommunens omsorgsverksamheter.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se