torsjö live

Hanna Nilsson (SD) kräver risktillägg till covidpersonal

Hanna Nilsson (SD) kräver risktillägg till covidpersonal

Kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) ryter nu ifrån om att kommunens omsorgspersonal som arbetar med coronasmittade blir utan risktillägg, vilket Frilagt var först med att berätta om för två veckor sedan.

Kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) anser att personal som arbetar med covidpatienter ska få lönetillägg direkt. Foto: Urban Önell

Hässleholms kommun har sagt nej till kraven från fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet om att personal på den nya covidenheten och det mobila teamet skulle få risktillägg. Inte heller får anställda på Lyckåsa gehör för sin begäran om extra ersättning på grund av den påfrestande situationen under covid-19-utbrottet där. Istället anser arbetsgivaren att lönerna ska diskuteras i den kommande ordinarie löneöversynen.

Fackförbunden är kritiska och menar att situationen är utöver den ordinarie och att löneöversynen kan dröja.

De får nu stöd av Sverigedemokraterna. Hanna Nilsson blev upprörd när hon fick veta att kommunens företrädare sagt nej till särskilda risktillägg i nuläget.

– Vi i SD menar att alla som jobbar direkt utsatta för smittan självklart ska ha risktillägg och det måste tas direkt, säger hon.

Beloppen lägger hon sig inte i.

– Våra politiker i personalutskottet får sätta sig mer in i det, säger hon.

Hon tycker att det ser särskilt illa ut att omsorgspersonalen inte kan få ett lönetillägg när vissa förvaltningschefers höga löner avslöjats. Dem vill hon sänka.

– Det är omsorgens löner som måste höjas. Det är helt orimligt att förvaltningschefer i Hässleholms kommun ska ha högre löner än chefer i andra kommuner i jämförbar storlek, säger hon.

Hon konstaterar att reglerna för chefernas avgångsvederlag ändrats och att politikernas arvoden sänkts. Nu tycker hon att kommunen måste hålla igen även på chefslönerna.

– Om vi hade fått bestämma hade det stramats åt betydligt. Vi kan inte ändra de avtal som redan ingåtts, men framåt måste det bli annorlunda, säger hon.

Hon tror inte på att det skulle vara svårt att rekrytera chefer och att lönerna därför blir högre.

– Det finns säkert de som vill ta jobbet med lägre lön och kan göra det minst lika bra. Man ska ha bra betalt som chef, men inte orimligt. Samtidigt går kommunens ekonomi back och vi måste dra ner på allt annat, säger hon.

Kommunal, som främst företräder undersköterskorna som ska vara fast stationerade på covidenheten, krävde 8 000 kronor mer i månaden i tillfälligt så kallat arbetsvärderingstillägg.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se