Gruppen-3a-328x120

Konsten att leva som följetong i Frilagt

Konsten att leva som följetong i Frilagt

Anders Lords roman Konsten att leva är från och med imorgon, den 6 augusti, ny följetong via Frilagt. Är du kvällspigg kan du läsa första avsnittet redan klockan ett i natt. Ett nytt avsnitt kommer sedan varje dag till och med den 8 september.

Anders Lords bok blir följetong i Frilagt med start imorgon (klockan ett i natt).

Konsten att leva – utan att säga hela sanningen, som gavs ut i våras, är Anders Lords fjärde bok. Det var ganska naturligt för honom som tidigare journalist att välja en tidningsredaktion som miljö till relationsdramat i romanen. Han skrev det mesta av den redan för tio år sedan, i samband med att han valde att sluta på Norra Skåne med avgångsvederlag. Men boken handlar inte om honom själv eller Norra Skåne.

— Nej, detta är fiction, även om berättelsen är inspirerad av vad som hände på tidningen då, säger han.

Romanens lokaltidning heter Gårdinge-Kuriren och ges ut i en fiktiv kommun i norra Skåne. När tidningsledningen på den koncern där Gårdinge-Kuriren ingår beslutar att genomföra ett radikalt sparpaket vänds livet och vardagen upp och ner för Adam och Adrijana, vilka båda arbetar på tidningens redaktion.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Tidningsledningen går ut med ett erbjudande om avgångsvederlag bland de anställda som känner att de inte vill vara kvar i den nya, nedbantade organisationen. När Adam väljer att gå medan Adrijana stannar, och dessutom tar en chefspost, utsätts deras relation för stora påfrestningar.

Anders Lords egna erfarenheter från tidningsvärlden har inspirerat, men romanen är fiction. Foto: Urban Önell

— Det är klart att vissa inslag i framför allt Adams nya vardag har jag också hämtat från den verklighet som väntade mig när jag lämnade tidningen, säger Anders Lord.

Adam ser avgångsvederlaget som en möjlighet för honom att utveckla sitt intresse för akrylmåleri. Javisst ska han söka jobb, men det löser sig nog. Adrijanas frustration över hans, i hennes ögon, lättja och ansvarslöshet växer i takt med att arbetsklimatet på redaktionen och hennes roll som chef blir allt svårare.

Anders Lords roman blev färdig med hjälp av bokmorskan Leif B Frid på Öraholma Bok & skrivstudio. Tack vare ett samarbete mellan Frilagt, författaren och Leif B Frid kan den nu läsas som följetong i Frilagt. Du hittar den under vinjetten Merläsning, längst ner i spalten till höger på Frilagts förstasida. Ett nytt avsnitt publiceras klockan 01.00 varje dygn. Tidigare avsnitt ligger kvar, men det går inte att läsa i förväg.

Sedan oktober 2019 finns en spin off-produkt från romanen, den tecknade serienBiggs rockar fett, i digitalt format. Googla på titeln, gå in via länk i slutet av varje avsnitt eller hitta dit frånwww.lordobild.se

Berit Önell

Här är länken till Konsten att leva – utan att säga hela sanningen

Läs tidigare artikel om boken:
2020-03-06 Journalister huvudpersoner i Anders Lords nya roman

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se