torsjö live

Eldningsförbud i hela nordöstra Skåne

Eldningsförbud i hela nordöstra Skåne

Från och med idag, måndag, råder det eldningsförbud i hela nordöstra Skåne. Förbudet gäller all eldning och grillning i skog och mark. Det är kommunernas räddningschefer som gemensamt fattat beslutet.

Bakom förbudet ligger den senaste tidens höga temperaturer vilket tillsammans med att det inte förekommit någon nederbörd gör risken för bränder i skog och mark extremt hög.

Förbudet gäller mot viss typ av eldning utomhus och omfattar all typ av bränning med fast bränsle såsom eldning, grillning och matlagning. Med fast bränsle avses till exempel ved, kol, gräs, ris och grenar. Eldning på särskilt iordningställda platser utformade så att risken för spridning är låg, är dock tillåten.

Med utomhus avses skog eller mark så nära skog att elden lätt kan spridas vidare till skog eller vidare i terrängen.

Förbudet gäller tills vidare och kan kvarstå även om en mindre mängd nederbörd kan komma lokalt i området. Först när brandrisken är tillräckligt låg kan ett särskilt beslut om upphörande av eldningsförbudet komma.

De kommuner som omfattas av förbudet är Bromölla, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Osby och Östra Göinge.

Gert Jacobsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se