torsjö live vers2

Friskvårda demokratin och våra makthavare!

Friskvårda demokratin och våra makthavare!

Urban Önell

Träna på gym och försumma inte dina joggingrundor! Självklart stämmer jag in i den kören. Men ärligt talat har jag väl inte varit något föredöme på området. Mina sporadiska besök på ett närliggande gym har försummats ännu mer i dessa coronatider. Tråkigt, men sant.

Jag är 58 år fyllda och jobbar som undersköterska i Hässleholms kommun. Den dag närmar sig då jag ska lyfta min pension. Då måste jag vara vältränad, för den lär väga tungt. Förhoppningsvis är det en kappsäck full med guldpengar som väntar.

Min arbetsgivare, Hässleholms kommun, inser att det är klokt om personalen är frisk och stark. Friskvårdbidraget till oss anställda är väl investerade pengar. Jag hoppas att även politiker och höga tjänstemän har möjlighet att utnyttja bidraget.

När jag går till gymmet brukar jag värma upp på en motionscykel. Jag får erkänna att jag drabbats av existensiella funderingar när jag suttit där och trampat. Vad är meningen med det här? Kan det verkligen löna sig? Man kommer ju ingenstans! Hur mycket jag än anstränger mig på motionscykeln är jag kvar på samma ställe. Men det ser väl ändå ut som att jag gör något?

Ofta ser det ut som att politiker inte heller lyckas ta sig någonstans. Det är mycket snack och lite hockey. Men de kommer inte till skott. Ibland kan det ta många år innan man kommer till beslut. Hur länge har man inte diskuterat ett nytt badhus i Hässleholm? Å andra sidan kan det inte heller vara kul om man tvingas försvara snabbt klubbade – men ogenomtänkta – beslut.

På gymmet finns det apparater för det mesta. Det finns flera som verkar vara skräddarsydda för makthavare. Fråga mig inte vad de heter. Det finns en där man tränar på att göra neddragningar, något politiker behöver vara bra på. Dessutom finns roddmaskinen. Den måste vara ett utmärkt träningsredskap för politiker och tjänstemän som är tvungna att ro kommunens ekonomi i hamn.

Ett ständigt återkommande budskap är att Hässleholms kommun måste spara. Vi medborgare fick höra att vi står inför ett oundvikligt ”stålbad”och smärtsamma nedskärningar. Så kom coronan. Jag befarar att pandemin blir kostsam och tvingar kommunen att gräva djupare i kassakistan.

Alla trivs inte med att träna på gym. För där luktar det stundom svett och man måste samsas om maskinerna. Därför är det gott och väl att det finns möjligheter att träna utomhus. Utegym finns exempelvis vid Hässleholmsgården och i Sösdala. Löpträna kan man göra i stort sett var som helst i vår kommun.

För den som vill röra sig i makligare tempo finns Hovdalaområdet, där kommunen lagt mycket pengar på att skapa ett stort antal olika vandringsleder. För makthavare som är ute i blåsväder finns ståndsmässiga vindskydd. Där kan de söka skydd om det blåser upp till storm, och om allmänhetens och mediernas granskande blick blir alltför besvärande.

Vi behöver alltså vältränade politiker, som håller sig i form. För att inte tala om ett gott omdöme. Det räcker inte med ett välsmort munläder.

När det gäller träningen av min egen kropp finns uppenbarligen mer kvar att göra. Jag borde gå mer från ord till handling. Nu har jag istället övat mig i konsten att använda yttrandefriheten, och skoja om politiker. Det är inte alla förunnat att kunna göra så. Om jag nu går fri från bestraffning är det ett demokratiskt friskhetstecken. I Lukashenkos Belarus hade polisen redan varit på väg för att bura in mig.

Urban Önell

Ett varmt tack till alla läsare som stödjer Frilagt och vår fria, granskande journalistik. För att Frilagt ska kunna fortsätta behövs frivilliga stödprenumerationer. Betala förslagsvis 50 kronor i månaden.

Bankgiro: 597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399

Läs mer här:

https://www.frilagt.se/om-frilagt/stod-frilagt/

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se