torsjö live vers2

Eldade bildäck utanför kyrkporten

Eldade bildäck utanför kyrkporten

Bildäck brann sent på lördagskvällen utanför träporten till Hässleholms kyrka. Enligt polisen var spridningsrisken till kyrkan stor och händelsen rubriceras som försök till grov mordbrand. Att just en kyrka angrips i närtid efter koranbränningen och upploppen i Malmö gör att polisen inte utesluter ett samband.

Branden anlades strax utanför kyrkporten, som är av trä, och polisen bedömde spridningsrisken som stor. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Polisen fick larm om att en grupp ungdomar eldade bildäck utanför kyrkan i centrala Hässleholm klockan 22.40 på lördagskvällen. Enligt anmälan såg vittnen fem-sex personer som uppträdde stökigt. När polisen kom fram var de borta.

– Polis och räddningstjänsten åkte till platsen, men en väktare hann före och släckte branden, berättar Evelina Olsson, pressinformatör på polisens ledningscentral i Malmö.

Hon säger att det inte i nuläget går att dra några slutsatser om samband med fredagens och lördagens händelser i Malmö, men att polisen ska titta på det.

– Vi vet inte vilka personerna är och vilket syfte de haft, men självklart ska vi titta på det. Dels på grund av platsen och dels närheten i tid, säger hon.

Kyrkan fick inga synliga skador. Polisen har hållit förhör med vittnen och tar tacksamt emot ytterligare vittnesuppgifter.

Svenska kyrkan håller gudstjänst som vanligt klockan 11 på söndagsförmiddagen. Fem nya medarbetare ska välkomnas, två musiker, en ungdomsledare och två kyrkogårdsarbetare. När Frilagt anländer knappt en timme före gudstjänsten är stämningen i kyrkan lugn och samlad, trots vad som inträffat på lördagskvällen.

Kyrkan blev informerad om branden genom att en väktare ringde till biträdande kyrkoherde Urban Hagberg, som också sitter i kommunens krisledningsgrupp.

Kyrkvaktmästare Torgny Storm har städat upp framför kyrkporten men fortfarande syns spår efter branden. Under natten sattes väktare in för att bevaka kyrkan.

Prästerna Maria Halldén och kyrkoherde Klas Sturesson betraktar brandplatsen, men deras fokus är i första hand att hälsa gudstjänstbesökarna som redan börjar droppa in välkomna.

Prästerna Klas Sturesson och Maria Halldén låter sig inte skrämmas av försöket till brandattentat mot kyrkan. Foto: Urban Önell

– Vi vet inte vad anledningen är till att någon eldat bildäck här, säger Klas Sturesson.

Han kan tänka sig en koppling till händelserna i Malmö där kravaller utlöstes efter att politiska aktivister från Danmark eldat upp ett exemplar av Koranen.

– Vi har yttrandefrihet men också religionsfrihet i det här landet, säger Klas Sturesson. Det innebär att vi måste ta hänsyn till varandra om vi ska kunna fungera ihop i en samhällsgemenskap. Vi måste respektera varandra.

Berit Önell
Urban Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se