Gruppen-3a-328x120

Frisläppt åter häktad för Ljungdalaskott

Frisläppt åter häktad för Ljungdalaskott

Hovrätten har beslutat att åter häkta den man i 35-årsåldern som misstänks för delaktighet i skottdramat på Ljungdala och som Hässleholms tingsrätt nyligen släppte på fri fot, trots att han hållit sig undan i nästan åtta månader.

Två bröder skadades vid skjutningen på öppen gata, strax intill två förskolor där föräldrarna var på väg att hämta sina barn den 12 december 2019. Det var enligt läkarutlåtandena bara en slump att skadorna inte blev livshotande.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Två bröder skadades vid skottdramat på Ljungdala den 12 december. Foto: Berit Önell

Mannen i 35-årsåldern häktades i sin frånvaro den 30 december, misstänkt för medhjälp till mord i två fall och misshandel i ett fall. Han har sedan dess varit spårlöst försvunnen – till den 21 augusti, samma dag som hovrättens dom i målet föll mot hans två unga släktingar.

– Han kom in på polisstationen självmant, berättar kammaråklagare Helena Ljunggren vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Men vid häktningsförhandlingen i Hässleholms tingsrätt några dagar senare blev bedömningen att han inte längre var på sannolika skäl misstänkt för mordförsök, däremot för misshandel. Tingsrätten ansåg inte heller att flyktfaran var så stor att det var proportionerligt med fortsatt häktning.

Åklagaren överklagade tingsrättens beslut och hovrätten i Malmö beslöt redan dagen därpå att mannen skulle häktas i sin frånvaro igen. Till skillnad från tingsrätten bedömde hovrätten att han fortfarande var på sannolika skäl misstänkt för både mordförsök och misshandel. Dessutom finns enligt beslutet fortfarande risk för att han avviker, undanröjer bevis eller fortsätter med brottslig verksamhet. Skälen för häktning anses nu uppväga det intrång som frihetsberövandet innebär.

Hovrätten i Malmö bedömde till skillnad från Hässleholms tingsrätt att mannen fortfarande är på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och att det finns en flyktfara. Foto: Berit Önell

Mannen var dock försvunnen igen. Först en dryg vecka senare kunde han gripas när han åter självmant anmälde sig till polisen. I onsdags hölls en ny förhandling i hovrätten då häktningsbeslutet fastställdes, mot den misstänktes vilja. Åklagaren fick tillstånd att ålägga mannen restriktioner i kontakterna med omvärlden och får nu tid på sig till den 16 september att väcka åtal.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se