torsjö live vers2

Konst med många sidor på Hässleholmsgården

Konst med många sidor på Hässleholmsgården

Ingmar Rimheden hänger upp sina verk inför utställningens öppnande. Han målar i regel i akryl. Men en tavla sticker ut i mängden, den längst ned till vänster med fjärilarna. Även om idén är hans egen – har han haft hjälp av både fru, dator och symaskin för att färdigställa den.

Under lördagen öppnar Nordskånska konstnärsgillet (NSKG) sin årliga utställning i Vagnslidret på Hässleholmsgården. 18 konstnärer visar sina verk, framställda med en mångfald av tekniker och skiftande motiv. Här finns allt från naturskildringar och välkända miljöer,som skåningen känner igen sig i, till abstrakta och fantasieggande bilder.

Annika Fransson, NSKGs ordförande, är förhoppningsfull inför helgen.

– Vi hoppas det kommer bra med folk, säger hon.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
NSKGs utställning visas i historisk miljö på Hässleholmsgården.

Föreningen har en genomtänkt strategi för hur smittskyddsproblematiken med covid-19 ska hanteras. Välkomnande dörrvakter ska se till att maximalt 50 personer vistas i lokalerna under utställningen. Ingång och utgång kommer att ske genom separata dörrar.

– Men alla har vi ett eget ansvar att ta när det gäller det här, påpekar Annika Fransson.

I ett av utställningslokalens hörn visar hon egna målningar. Frilagts reporter fastnar för en bild på en skäggig farbror med tre hästar. Jo, det visar sig vara ett porträtt av den så kallade Hästmannen från småländska höglandet. Fotografen Peter Gerdehag har skildrat hans liv, i både en bok och en prisad dokumentärfilm.

Annika Fransson har porträtterat den så kallade Hästmannen på småländska höglandet, tillsammans med hans tre ardennerhästar. ”Flickera” kallade han sina arbetskamrater på gården.

Hästmannen heter egentligen Stig-Anders. Han tillhör den försvinnande skara som tills alldeles nyligen använt arbetshästar för att bruka jord och skog, och som inte varit så intresserad av alla nymodigheter.

– Jag var uppe och hälsade på honom för tolv år sedan, berättar Annika Fransson.

Keramik är Irene Moberg Arvedssons och Lillemor Larssons gemensamma intresse. Nu när de blivit pensionärer har de också större möjligheter att syssla med sitt tidskrävande skapande.

– Det är ett sätt att koppla av på, säger Lillemor Larsson.

Irene Moberg Arvedsson och Lillemor Larsson förenas av intresset för keramik.
Arne Forsell växlar mellan att skildra stad och landsbygd på sina akvarellmålningar.

Irene drejar både bruksföremål och skulpterar. Lillemor satsar helt på att skulptera och de flesta av de verk hon visar denna gång avbildar barn.

Tommy Borg föredrar att arbeta med oljefärg. Det här är första gången han medverkar under NSKGs paraply, men redan 1979 hade han sin första utställning.

– Jag vill gärna berätta något med mina bilder, säger Tommy.

Spontant pekar Tommy på en av tavlorna. Den sammanfattar intrycken från ett besök i ett indianreservat, Pine Ridge i USA. Tommy åkte dit tillsammans med svärsonen, fotografen Jörgen Johansson, som gick bort i cancer i december 2019.

I Pine Ridge lever indianerna i misär. Alkohol, droger, kriminalitet och fattigdom, för att inte tala om hopplöshet, härskar. Men nu har man hittat guld i bergen som hör till reservatet. Av respekt för sina förfäder vägrar dock indianerna att sälja sin rätt till marken.

En annan av Tommys bilder skildrar vår tid, och det faktum att så många fastnat med blicken i mobilen, med risk att missa så mycket av det som händer runt omkring oss.

Bakom Tommy Borgs bilder finns i regel en tanke eller erfarenhet som han vill dela med sig av.

Utställningen fyller såväl Vagnslidret som Museet på Hässleholmsgården. Den har öppet under lördagen och söndagen mellan klockan 10 och 17. Det finns både möjlighet att köpa något av de utställda verken, och kamma hem en vinst i konstlotteriet.

Text och foto: Urban Önell

Lars Lindberg föredrar att måla med akvarellfärg. Han tycker om att skildra hembygden.

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se