torsjö live

Covid-19 på alla Högalids fem avdelningar

Covid-19 på alla Högalids fem avdelningar

Coronaviruset har spridit sig till alla de fem avdelningarna på äldreboendet Högalid i Hässleholm med cirka 55 boende. Alla boende och all personal har därför testats. När provsvar för samtliga vårdtagare var klara på fredagen var 22 av dem bekräftat smittade.

Birgitta Ljungbeck, kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, berättar att ytterligare provsvar för personal väntas. Nästa torsdag och fredag kommer uppföljande prover att tas på alla för att fånga upp eventuella fall som smittats men inte testat positivt vid första provtagningen.

22 av de äldre på Högalidshemmet har nu testats positivt för covid-19. Foto: Henrik Andersson

I hela Skåne ökar nu antalet smittade äldre personer, liksom antalet äldreboenden där smittan förekommer. Det berättar Region Skåne i ett pressmeddelande på fredagen.

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Region Skåne, Bengt Flemark

– Min vädjan till alla skåningar är att inte bli en del av smittspridningen. Den du smittar kan i sin tur smitta en äldre person. Den du smittar kan i sin tur smitta en undersköterska i äldrevården eller sjukvården, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i pressmeddelandet.

Hon uppmanar alla att undvika folksamlingar och hålla avstånd under allhelgonahelgen.

– Det går bra att besöka kyrkogårdar, minneslundar och begravningsplatser. Om det är möjligt så undvik att åka kollektivtrafik dit. Det är med nuvarande smittspridningsläge absolut inte läge att ordna fester eller middagar och fira med andra än dem du regelbundet brukar umgås med, säger hon.

Torsdagsdygnets siffra över antalet nya bekräftat smittade i Skåne var 481. Totala antalet uppgår därmed till 10 001. Totala antalet avlidna i Skåne är nu 293. Antalet inlagda på sjukhus för covid-19 var 66, varav 5 i intensivvård.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se