logga-ligg-tjock

Biden vann – men nu börjar allvaret

Biden vann – men nu börjar allvaret

Nationalekonomen Tohmas Karlsson är uppvuxen i Hässleholm och bosatt i Washington.

I ett jämnt och spännande val, med ett rekordhögt valdeltagande på 66 procent, drog till sist Joe Biden det längsta strået. Rösträkningen pågår fortfarande i ett par stater så det slutgiltiga resultatet låter ännu vänta på sig. Nyckeln till Bidens framgång var att han lyckades vinna tillbaka staterna Pennsylvania, Michigan och Wisconsin i Mellanvästern. Dessutom vann han de tidigare republikanska staterna Arizona och Georgia. Det är ovanligt att sittande presidenter i USA inte blir återvalda. Senast var det George Bush den äldre som var president 1989-1993 och dessförinnan Jimmy Carter 1977-1981. Föga överraskande så har Trump vägrat erkänna sig besegrad och påstår, hittills utan bevis, att det förekom omfattande valfusk.

Positivt var att valdeltagandet var det högsta i modern tid. Även om en tredjedel fortfarande ej röstar var det ett steg i rätt riktning. En större andel av yngre väljare tycks ha röstat än tidigare. En annan intressant aspekt var att Republikanerna attraherade mer minoritetsröster än normalt. Det kan vara en oroande utveckling för Demokraterna men det är bra för såväl minoriteterna som landet som helhet. Det kanske kan få Republikanerna att inse att de kan vinna på ett högt valdeltagande och att det kan vara i deras intresse att underlätta röstningen i stället för att som nu göra allt för att försvåra för olika grupper att rösta.

Medan Demokraterna firade Trumps nederlag och dansade på gatorna så har i själva verket inte så mycket förändrats. Hoppet från Demokraterna och många andra utanför USA att valet skulle bli ett avgörande nederlag för Trump och trumpismen kom helt på skam. Den så kallade ”blue wave” uteblev. Demokraterna förlorade 4 mandat i representanthuset, men kommer att behålla sin majoritet där, medan det fortfarande är oklart hur utgången i senaten kommer att bli. Två senatsval i delstaten Georgia i början av januari 2021 kommer att avgöra om Demokraterna kan få majoritet även i senaten. Utan en majoritet i senaten, vilket är föga troligt, kommer det politiska utrymmet för Demokraterna och president Biden att bli väldigt begränsat. Mitch McConnell, den nuvarande republikanske majoritetsledaren, kommer säkert att göra allt göra för att blockera Demokraternas förslag till en ny ambitiös miljöpolitik, skattehöjningar för de välbeställda och lagstiftning för att minska systematisk rasism.

En slutsats som vi kan dra av valresultatet är att trumpismen lever i högsta välmåga. Medan Biden erhöll en majoritet av rösterna, 76,2 miljoner, så erhöll Trump 71,6 miljoner. Trump ökade sin andel av alla väljargrupper utom vita män. Nu gäller det för Biden att hantera alla dessa besvikna anhängare som dagligen matas med Trumps beskyllningar om valfusk. Paradoxalt nog kan Trumps förlust i presidentvalet göra honom ännu mer populär hos sina trogna fans som kan komma att betrakta honom som ett offer för Demokraternas valmanipulation. Trump kommer säkert att fortsätta att blanda sig i politiken. Det ryktas om att han kommer att grunda en TV-station. Det har också spekulerats om att Trump kommer att kandidera igen 2024. Detta medför att Republikanerna, inklusive de som har egna ambitioner för nästa presidentval såsom Ted Cruz och Tom Cotton, tvingas understödja Trump för att ej stöta sig med hans väljare.

Under valnatten, när rösterna fortfarande räknades i flera stater gjorde Trump ett uttalande som måste betraktas som historiskt i negativ bemärkelse. Han sade att det förkommit omfattande valfusk så rösträkningen måste avbrytas i de stater där Biden ledde. Om det inte hade varit för valfusk så hade han vunnit stort, påstod han. Inga som helst bevis för dessa enorma beskyllningar framfördes. Det tål att upprepas. En sittande amerikansk president uppmanar till att avbryta rösträkningen i ett oerhört jämnt val och därmed utropa sig själv som segrare. Den typen av proklamationer brukar vi förknippa med diktaturer och bananrepubliker.

Trump och hans regering har redan börjat försvåra den så kallade övergångsperioden (”transition period”) som involverar ett antal administrativa åtgärder som syftar till att underlätta övergången från den utgående till den nya regeringen. Vem vet vad en besviken och revanschlysten Trump kan hitta på under sin återstående tid fram till den 20 januari 2021 då Joe Biden installeras som ny president?

Demokratin lever forfarande farligt i USA. Det Republikanska partiet uppvisar fortfarande många auktoritära drag och nya populister, smartare och farligare än Trump, kommer med stor sannolikhet att dyka upp framöver. Men för tillfället har den amerikanska väljarkåren slagit tillbaka det senaste hotet mot demokratin och vi kan alla andas lite lättare igen. Bra gjort USA, men det var bara början!

Tohmas Karlsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se