torsjö live vers2

Hässleholm fjärde bästa skolkommun i Skåne

Hässleholm fjärde bästa skolkommun i Skåne

Hässleholm rankas som fjärde bästa skolkommun i Skåne av Lärarförbundet. På bilden är barn- och fritidsprogrammets elever i farten. Foto: Daniel Larsson

Mer resurser till undervisning och högre lärartäthet, men också större andel godkända elever bidrar till att Hässleholm i år förbättrat sin placering i Lärarförbundets ranking Bästa skolkommun. Hässleholm klättrar från plats 33 förra året till 4 i Skåne och från plats 87 till 43 av landets 290 kommuner.

Rankingen jämför alla kommuner i landet utifrån tio kriterier. De är resurser till undervisning, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, lärarlöner, kommunen som huvudman, andel barn i förskola, meritvärde i årskurs 9, andel godkända elever och fullföljd gymnasieutbildning.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Enligt Lärarförbundets analys av resultatet går skolutvecklingen i Hässleholm åt rätt håll.

Skolchef Rolf Bengtsson.

– Det finns oerhört mycket positivt för oss i den här rankingen, och i vissa delar har vi en betydligt bättre placering jämfört med föregående år. Bland annat ligger vi bra till när det gäller andelen utbildade pedagoger och en hög lärartäthet. Detta ska vi hålla i, säger Rolf Bengtsson, förvaltningschef i ett pressmeddelande från Hässleholms kommun.

– Vi har samtidigt många utmaningar, till exempel i att förbättra elevernas resultat när de slutar årskurs 9 i grundskolan, säger han.

Men mest uppåt, och så bra att Hässleholm får sin enda grön pil som pekar uppåt i presentationen av undersökningen på Lärarförbundets hemsida, går det just när det gäller andelen godkända elever. Där låg kommunen 2019 på plats 242 och i år på plats 179.

Men andelen godkända elever listas ändå som kommunens svaghet eftersom placeringen är sämre än 145.

Som styrkor listas istället resurser till undervisningen, plats 32, utbildade lärare, plats 63, lärartäthet, plats 66, och andel barn i förskolan, plats 86. Andelen utbildade lärare är 73 procent. Lärartätheten i grundskolan är 10,7 elever per lärare, vilket tillsammans med Svalöv är bäst i Skåne.

Stefan Larsson (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Lotta Persson

Meritvärde i årskurs 9 i Hässleholms kommun har också ökat rejält. Kategorin gick från svaghet till styrka i bedömningen när kommunen lyfte från plats 210 förra året till 115 i år. Trots förbättringarna av elevernas prestationer i två kategorier sjönk kommunens placering för fullföljd gymnasieutbildning från 100 till 118. I år tog 66 procent av eleverna gymnasieexamen inom tre år.

– Det är mycket glädjande med hög andel behöriga lärare. Det är en god grund för att resultaten kommer att höjas på sikt, säger Stefan Larsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, I pressmeddelandet.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se