torsjö live

Djurrättsaktivister och naturupplevelser

Djurrättsaktivister och naturupplevelser

INSÄNDARE. Lars-Ivar Ericson skriver att djurrättsaktivister vill sätta stopp för ”naturupplevelser”. Jag betvivlar å det grövsta att så skulle vara fallet. Jag utgår från att naturupplevelser omfattas av samtliga svenskar inklusive djurrättsaktivister. I Sverige har jakten reducerat vargstammen under gränsen för inavel. Jag förstår att aktivisterna reagerar mot detta och önskar fler vargar.
Jag tror inte att de missat bilderna av får som rivits, som jag givetvis även beklagar. Men anledningen till de stora betesskadorna från älgar och rådjur är inte vargarnas fel, då de är alldeles för få. Antal vargar som finns i ett land som Rumänien är tio gånger större, och Sveriges yta är nästan dubbelt så stor som Rumäniens. Därtill en befolkning som är mer än dubbelt till antal. Konflikterna med varg är inte tio gånger större där. Dessutom finns över 5000 björnar som lever i samexistens med invånarna, även inne i byarna. 
Om vi hade haft det antal rovdjur som finns i Rumänien, och kanske fler med tanke på vårt stora land, hade balansen i naturen varit en helt annan och vi kunde inskränka jakten till ett minimum och kanske enbart till skyddsjakt. 


Lars Nord, Fritänkare och outsider

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se