torsjö live vers2

Inreseförbud från Danmark och Storbritannien ska stoppa muterat virus

Inreseförbud från Danmark och Storbritannien ska stoppa muterat virus

Inrikesminister Mikael Damberg informerade om inreseförbudet till Sverige.

Från midnatt råder inreseförbud från Danmark och Storbrittanien till Sverige på grund av en ny mutation av coronaviruset som misstänks vara betydligt smittsammare. Från klockan 16 på måndagen stoppades också alla passagerarflyg från Storbritannien till Sverige under 48 timmar.

Antalet inlagda på sjukhus i Skåne med covid-19 slog under måndagen nytt rekord med totalt 452 personer.

Flera länder i Europa har vidtagit liknande åtgärder efter att Storbritannien i helgen informerat om att det muterade viruset har fått fäste i landet.

Inrikesminister Mikael Damberg, utrikesminister Ann Linde och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson berättade om den svenska regeringens beslut vid en presskonferens på måndagseftermiddagen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi kommer att presentera en del tuffa beksed här idag. För vissa innebär det att man inte kan fira jul som man tänkt sig eller inte träffa familjen, sa Mikael Damberg inledningsvis.

Han förklarade att besluten främst fattas för att skydda sjukvårdspersonalen redan väntas få slita hårt under helgerna. Det har den senaste veckan också rapporterats om att det börjar bli ont om intensivvårdsplatser på många håll i landet.

– Smittspridningen är redan på höga nivåer. Därför agerar vi nu resolut, sa Mikael Damberg.

När det gäller Danmark har det muterade viruset konstaterats även där. Dessutom finns risk att många danskar reser till Skåne för att julhandla eftersom alla danska köpcentrum nyligen stängts.

UD avråder med omedelbar verkan svenskar från icke nödvändiga resor till Storbrittanien.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla svenskar som varit i Storbritannien sedan den 12 december att isolera sig och testa sig så snart som möjligt. Ansvar läggs på arbetsgivare att kontrollera om medarbetare varit i Storbrittanien.

– Man ska stanna hemma i sju dagar och testa sig på nytt på dag fem. Det är särskilt viktigt att arbetsgivare med personal som rest från Storbrittanien testas omgående och att de kan vara hemma från jobbet. Det gäller också om man bor tillsammans med någon som varit i Storbrittanien, sa Johan Carlson.

Han förklarade att det inte är uteslutet att mutationen redan finns i Sverige, men det finns ännu inget känt fall. Den epidemiologiska övervakningen ska nu skärpas.

Inreseförbudet från Storbritannien gäller inte svenska medborgare som inte lagligen kan hindras från att resa in i landet. Men de ska alltså isolera sig och testa sig för covid-19.

Från Danmark får fortfarande även personer som bor eller arbetar i Sverige samt de som arbetar med godstransporter resa fritt.

Att ett virus muterar är i sig ingenting konstigt, nya varianter uppstår ständigt. Den här mutationen orsakar dock oro på flera sätt, inte bara för att det verkar vara mer smittsamt, enligt vad Storbritanniens premiärminister Boris Johnsson sa i helgen hela 70 procent så smittsamt. Det är också okänt om de vaccin som tagits fram är verksamma mot det. En liknande mutation, oberoende av den brittiska, rapporteras också från Sydafrika och misstänks där vara både mer smittsam och ge allvarligare sjukdomsförlopp. Det finns inga uppgifter om att den brittiska mutationen skulle ge varken svårare eller lindrigare symptom än tidigare kända varianter.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se