torsjö live vers2

Undersköterskan Sofia Malm Årets Vittsjöbo

Undersköterskan Sofia Malm Årets Vittsjöbo

Sofia Malm är Årets Vittsjöbo. ”En fantastisk medmänniska som alltid gör sitt bästa och lite till för pensionärerna”. Så lyder motiveringen att utse just Sofia Malm, som arbetar som undersköterska på Skansenhemmet i Vittsjö.

För Sofia kom utnämningen som en total överraskning. Hon blev mer eller mindre tagen på sängen i sitt hem, när hon på nyårsaftonens morgon uppvaktades av juryn som står bakom beslutet.

Hur kom det sig att just hon premierades?

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

– Ingen aning, säger Sofia till Frilagt. Jag har arbetat 25 år inom vården, och vet inte vad jag gjort som skulle innebära att jag förtjänar det här. Jag har bara skött mitt jobb, men jag har väl lyckats lämna något avtryck, bland de jag vårdat och deras anhöriga.

Sofia Malm belönas för att hon gjort ”det lilla extra” för de gamla hon vårdar.

Att den som arbetar i vården kan göra det där lilla extra för den man arbetar med är dock Sofia Malm ett tydligt exempel på. Något som i hennes fall också uppmärksammades i flera tidningsartiklar under 2020.

Men själva idén till den uppmärksamheten kläcktes av Sofia Malms vän, Anna Olsson som är lärare på Vittsjö skola.

Annas elevers i årskurs 1 höll under våren på att lära sig att läsa och skriva. Varför inte öva på att skriva brev till byns äldre som vårdades på Skansenhemmet? Något som säkert skulle uppskattas, i synnerhet under pandemin med stränga besöksrestriktioner. Sofia var helt med på noterna. Responsen från Skansenhemmets boende blev också den förväntade.

– Det här har återskapat många minnen hos dem, berättar Sofia. De äldre har fått berätta om vad de gjorde när de var små. Vi har fått många fina stunder här på jobbet.

Certifikatet överlämnades på nyårsaftons morgon hemma hos Sofia Malm som blev glatt överraskad.

Sofia har hjälpt de äldre att sammanställa brev med svar till eleverna på Vittsjö skola. Brevväxlingen har fortsatt med Annas klass, som nu är inne på årskurs 2. Klassen har dessutom spelat in en digital konsert för de äldre, som de haft möjlighet att se och glädjas åt flera gånger. I samband med julen dök skolklassen upp utanför Skansenhemmet för att sjunga julsånger.

Utnämningen Årets Vittsjöbo utdelades för 32:a gången. Juryn som fattade beslutet består av Ebbe Persson, Eva Wendt och Leif Thånell. Certifikatet som bekräftar utmärkelsen överlämnades av Eva Wendt. Med utnämningen medföljer ingen penningsumma eller annan form av gåva.

– Bara ära och berömmelse, konstaterar en glad Sofia Malm.

Urban Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se