Gruppen-3a-328x120

Ett år med nya granskningar i pandemins spår

Ett år med nya granskningar i pandemins spår

Berit Önell, ansvarig utgivare för Frilagt

2020 lider mot sitt slut, ett omvälvande år som inte liknat något annat vi varit med om. Men i Hässleholms kommun har det ändå på många sätt varit som vanligt, med ett antal nya “affärer”. De tar inte slut på grund av en pandemi. För Frilagt har det varit ännu ett år med unik och lokal granskande journalistik. Coronapandemin har inte hindrat oss att gräva- och avslöja en del skandaler med koppling just till pandemin.

Tack vare Frilagt blev det känt att covid-19-test under en period under våren helt stoppades på äldreboendena på grund av brist på provtagningsutrustning. Men ansvariga på Region Skånes smittskydd vägrade svara på frågor.

Det var Frilagt som avslöjade att personer med konstaterad covid-19 flyttades till kommunens korttidsboende Lyckåsa, trots att det stred mot omsorgens egen pandemiplan som sa att avskilda platser för smittade skulle skapas. Beslut om en covidenhet togs inte förrän i maj och då som ett hastigt ordförandebeslut. I spåren av den bristfälliga hanteringen av pandemin fick omsorgschefen Anneli Larsson i juni sparken med omedelbar verkan.

Under hösten kunde vi berätta att en chef beordrat en smittad anställd att jobba i omsorgen, vilket ledde till att fyra medarbetare utsattes för smittorisk. Den ansvariga chefen omplacerades och två andra inblandade chefer fick allvarliga tillrättavisningar. Arbetsmiljöverket har också underkänt omsorgens förebyggande arbete mot smittspridning.

Bland andra uppmärksammade granskningar i Frilagt under året kan nämnas turerna kring det föreslagna köpet av gamla postterminalen till vad som verkar vara dubbla marknadsvärdet, något som i så fall är olagligt, utvecklingsstörde Sven som hotades av flytt från sitt familjehem efter 39 år, svartarbetarna som plockade påskris i stor skala på kommunens mark och med kommunens goda minne, Tommy som fick dubbla p-böter utanför sin egen villa på grund av kommunens unika datumparkeringsregler och skabben som tilläts härja i minst ett och ett halvt år på äldreboendet Björkhaga i Sösdala.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

I måndags var Frilagt först med att berätta att en majoritet av kommunens politiker vill stänga Markan och flytta ungdomsverksamheten till T4-matsalen. Där ska den tydligen “breddas”, men varken ungdomarna eller kultur- och fritidsnämnden har tillfrågats och personalens synpunkter verkar ha ignorerats. Inga beslut har fattats, ändå används just ordet beslut i ett pressmeddelande. Ansvariga hänvisar till föreläggande om brandskyddsåtgärder som skulle vara gjorda senast idag, den 31 december, men känner inte till att beslutet ändrats till den 31 mars. Dessutom är bottenvåningen, som använts mest, inte berörd av kraven.

Frilagt har sedan starten 2015 kämpat för sin överlevnad ekonomiskt. Tidningen kan läsas kostnadsfritt och det är viktigt för att nå ut till så många som möjligt. Vi har aldrig fått en krona i presstöd och inte heller det nya så kallade coronastödet. I år har det också varit svårare än tidigare att sälja annonser. Men antalet läsare har ständigt ökat och blev under 2020 fler än någonsin tidigare. Mätningen i maj visade en mer än 50-procentig ökning sedan året innan till cirka 9 300 unika läsare per vecka. När vi i oktober vädjade om ekonomisk hjälp från läsarna strömmade stödprenumerationerna in. Stort tack för det och för att ni på det sättet också gett Frilagt fortsatt förtroende! Vi hoppas att ni fortsätter att läsa och stödja Frilagt, förslagsvis genom en stödprenumeration på 50 kronor per månad.

Gott nytt år!

Berit Önell
Ansvarig utgivare
Frilagt Hässleholm

Här kan du stödja Frilagt:
Bankgiro: 597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se