torsjö live vers2

Smittspridningen ökar ytterligare

Smittspridningen ökar ytterligare

Under förra veckan hade Hässleholm 466 nya fall av covid-19 per 100 000 invånare. I Skurup var siffran 1 139.

Antalet nya fall av covid-19 ökade ytterligare i både Hässleholm och Skåne som helhet under förra veckan. Det visar Region Skånes lägesrapport på torsdagen. 730 nya fall per 100 000 invånare noterades för Skåne. I Hässleholms kommun ökade andelen nya fall under vecka 1 till 466 per 100 000 invånare jämfört med 381 per 100 000 veckan dessförinnan.

Den största smittspridningen i Skåne under årets första vecka stod Skurup för med 1 139 fall per 100 000 invånare. Lägst hade Örkelljunga med 359.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Totala antalet boende i Hässleholms kommun som smittats av covid-19 var 2 167, varav 243 tillkom under vecka 1.

Totala antalet nya konstaterat smittade per vecka i hela Skåne slog rekord med 10 066 fall, trots att antalet testade minskade något. Likaså var snittet per dag på en vecka som är inlagda på sjukhus rekordhögt, 535 personer. På Centralsjukhuset i Kristianstad vårdades hela 70 covidpatienter, varav 10 i intensivvård. På torsdagen rapporterades dock något färre inlagda det senaste dygnet i Skåne, 526 personer.

Flera hundra nya vårdplatser för covidpatienter har öppnats i lokaler som tidigare använts till annat på sjukhusen. I Lund planeras för 65 patienter i en stor sal.

– Vi är i en situation där vi måste titta på hur vi kan vårda många patienter på en yta som möjliggör ett mer effektivt arbetssätt, säger David Sparv, chefsjuksköterska vid Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande från Region Skåne i måndags.

På Centralsjukhuset i Kristianstad har fem avdelningar ställts om för covidvård, med ungefär 100 vårdplatser.

Smittspridningen ökar och 100 nya vårdplatser för covidpatienter har skapats på Centralsjukhuset i Kristianstad genom att fem avdelningar ställts om. Foto: Berit Önell

I början på veckan meddelade Region Skåne på grund av den höga smittspridningen i samhället att virusstammars arvsmassa ska fastställas i större utsträckning genom så kallad typning.

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Region Skåne, Bengt Flemark

– Fram till nyligen har endast ett litet antal stammar skickats till Folkhälsomyndigheten för typning enligt deras rekommendationer. Men typningen behövs utökas och göras på ett tvärsnitt av våra virusstammar och på stammar från större utbrott. Det är viktigt att vi får en överblick över vilka virusstammar som finns i omlopp regionalt och om det sker några förändringar över tid, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Hittills har bara tolv prover på personer från Skåne, som rest i Storbritannien eller Sydafrika, typats av Folkhälsomyndigheten. Ett prov av den mutation som upptäckts i bland annat Storbritannien har upptäckts. Smittskydd Skåne bedömer att det inte finns någon risk att smittan förts vidare eftersom personen följde rekommendationerna.

På måndagen startade Skåne som första region i landet vaccination av sjukvårdspersonal. Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning är annars att äldreomsorgen ska klaras av först. Men i Skåne stod anställda på intensivvårdsavdelningar och akutmottagningar först i tur. På tisdagen inledddes vaccinationerna av personal och vårdtagare på äldreboendena. På onsdagen var den första vaccindosen klar på 60 av 250 skånska äldreboenden. Regionerna har fått kritik av Folkhälsomyndigheten för att hamstra vaccin av oro för att det annars kanske inte ska räcka till den andra dosen till de personer som fått sin första. Enligt Region Skåne gör Folkhälsomyndighetens nya bedömning av vaccintillgången att regionerna inte längre behöver spara vaccin till dos nummer två i förväg.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se